Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Toamna extremă pregătește 2023 să stabilească recordul de cel mai cald an înregistrat vreodată

Toamna extremă pregătește 2023 să stabilească recordul de cel mai cald an înregistrat vreodată

În prezent este „aproape sigur”, spun cercetătorii, că 2023 – un an cu valuri de căldură, inundații și incendii care au cauzat numeroase decese – va fi cel mai călduros înregistrat vreodată, sugerează noile date. Predicția vine în urma temperaturilor ridicate „excepționale” din octombrie.

Temperaturile medii globale ale aerului au fost cu 0,4C mai ridicate decât maximul precedent, înregistrat în octombrie 2019, potrivit serviciului UE pentru schimbări climatice.

Impulsionată de emisiile de carbon și de un eveniment meteorologic El Niño, aceasta a fost a cincea lună consecutivă de căldură record.

Temperaturile globale extreme vor continua probabil până în 2024, spun cercetătorii.

Faptul că acest an va fi cel mai cald înregistrat vreodată este acum aproape inevitabil: este extrem de puțin probabil ca ultimele două luni din 2023 să inverseze tendința, iar temperaturile ridicate din întreaga lume continuă și în noiembrie.

Luna octombrie, cu 1,7C mai caldă decât media preindustrială

Temperatura înregistrată în octombrie se adaugă recordurilor de căldură la nivel global din acest an.

Numărul de zile în care s-a depășit pragul de încălzire de 1,5C, semnificativ din punct de vedere politic, a atins deja un nou record, cu mult înainte de sfârșitul anului.

Luna iulie a fost atât de caldă încât este posibil să fi fost cea mai fierbinte lună din ultimii 120.000 de ani, în timp ce temperaturile medii din septembrie au doborât recordul anterior cu 0,5C, ceea ce este „uluitor”.

Luna octombrie nu a fost la fel de neobișnuit de caldă ca septembrie, dar totuși doboară recordul pentru această lună cu o marjă „excepțională”, potrivit Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice.

Luna a fost cu 1,7C mai caldă decât media preindustrială – adică în comparație cu perioada de dinainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili.

Căldura înregistrată până acum pe tot parcursul anului înseamnă că este „aproape sigur” că 2023 va deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată în lume, depășind 2016. Acesta este punctul de vedere al mai multor organisme științifice, inclusiv Copernicus și grupurile americane NOAA și Berkeley Earth. „E o șansă mai mare de 99%”, a declarat Zeke Hausfather, de la Berkeley Earth, pentru BBC.

Potrivit Copernicus, până în prezent, anul a fost cu 1,43 grade Celsius mai cald decât nivelurile preindustriale, iar temperaturile vor rămâne ridicate și în lunile următoare.

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a declarat că o combinație între datele sale și cele ale ONU sugerează că anul 2023 ar putea fi „mai cald decât orice altceva a văzut planeta în ultimii 125.000 de ani”.