Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un monument din Milano necesită restaurare după ce a fost ținta activiștilor de mediu
statuie, piazza del duomo, milano, ultima generazione

Un monument din Milano necesită restaurare după ce a fost ținta activiștilor de mediu

O statuie din secolul al XIX-lea din Milano care a fost deteriorată de un grup de activiști pentru climă la începutul lunii trecute necesită acum o restaurare, au anunțat oficialii italieni.

Demonstrațiile publice din 9 martie ale membrilor grupului de activiști pentru climă Ultima Generazione au lăsat structura parțial acoperită cu vopsea aurie. Încercările anterioare ale primăriei din Milano de a obține curățarea monumentului în urma acelor acțiuni nu au avut succes, potrivit Ministerului italian al Culturii.

Oficialii milanezi au acuzat grupul de deteriorarea permanentă a sitului, declarând unui post de știri italian că orașul ia în considerare o acțiune civilă împotriva protestatarilor, potrivit artnews.com. Grupul de activiști a susținut că materialele folosite în timpul protestelor nu provoacă daune permanente monumentelor.

Ținta protestului din martie este un punct central din Piazza del Duomo din Milano: un monument ecvestru din bronz proiectat de artistul italian Ercole Rosa, care comemorează victoria militară a oficialului italian Vittorio Emanuele al II-lea. Doi activiști pentru climă, un bărbat de 26 de ani și o femeie de 23 de ani, au stropit statuia cu vopsea galbenă și au fost reținuți de poliție.

Restaurarea presupune costuri mari pentru comunitate

Ultima Generazione, care este afiliată rețelei A22 de grupuri pentru climă dedicate „nesupunerii civile”, potrivit site-ului organizației, a transmis că demonstrația din Milano a fost organizată pentru a protesta față de investițiile guvernului italian în combustibili fosili. „Guvernul italian a investit 41,8 miliarde de euro în extracția de combustibili fosili numai în 2021”, a precizat Ultima Generazione într-o declarație publică.

Protestul de la Milano este unul dintre numeroasele acțiuni pe care activiștii pentru mediu le-au organizat recent în locuri publice. În timpul demonstrațiilor de la Roma, ei au folosit vopsea și coloranți nepermanenți pentru a fațada clădirii din secolul al XV-lea a clădirii Senatului italian și Fontana della Barcaccia din secolul al XVII-lea, proiectată de Pietro Bernini.

„Din ceea ce mi-a fost spus, pare necesară o adevărată intervenție de restaurare, care presupune costuri mai mari pentru comunitate”, a spus ministrul Gennaro Sangiuliano. Costurile estimate pentru readucerea monumentului la starea sa anterioară nu au fost dezvăluite.

Tensiunile dintre oficialii italieni și protestatari se intensifică. Săptămâna trecută, guvernul italian a adoptat o lege care impune amenzi de cinci cifre persoanelor care au vandalizat monumentele sau siturile culturale ale țării, pentru a acoperi costurile de reparații.