Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Una dintre cele mai vechi ilustrări ale şoimăritului în Scandinavia a fost descoperită într-un sit arheologic din Norvegia

Una dintre cele mai vechi ilustrări ale şoimăritului în Scandinavia a fost descoperită într-un sit arheologic din Norvegia

Este vorba despre un obiect vechi de aproximativ 800 de ani, care ilustrează un om ţinând în braţe un şoim, arată Smithsonian Magazine.

Materialul din care este realizată sculptura este de proveninenţă animală şi este o mărturie a faptului că în acele vremuri era practicată vânătoarea cu aceste păsări.

Ann-Ingeborg Floa Grindhaug este unul dintre arheologii de la Norwegian Institute for Cultural Heritage Research (NIKU) care au făcut descoperirea în Oslo. Obiectul pare a fi fost mânerul unui cuţit, iar materialul din care a fost creat este un corn de cerb.

Potrivit vestimentaţiei figurii umane şi coroanei pe care o poartă, aceasta ar fi făcut parte din regalitatea secolului XIII.

Şoimăritul era un sport popular în rândul nobilimii medievale. Păsările erau foarte scumpe iar antrenarea lor costa mult, de asemenea. Mulţi şoimi din Norvegia erau dăruiţi de nobili curţilor regale din Europa.

Credit foto: NIKU via Smithsonian Magazine