Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Utilizarea combustibililor fosili, la cel mai mare nivel. Tranziția la energia verde stagnează – studiu

Utilizarea combustibililor fosili, la cel mai mare nivel. Tranziția la energia verde stagnează – studiu

Lumea folosește în prezent combustibili fosili mai mult decât oricând, în timp ce tranziția la energia verde stagnează, arată rezultatele unui nou studiu.

Raportul Renewables 2022 Global Status arată că ponderea de vânt și soare în amestecul global de energie a crescut foarte puțin în ultimul deceniu, relatează BBC.

În timp ce sursele de energie regenerabilă au crescut anul trecut în sectorul electricității, la nivel global nu au reușit să facă față cererii. În transporturi, care reprezintă o treime din energie, regenerabilele au furnizat mai puțin de 4%. Iar potrivit autorilor analizei, situația actuală din Ucraina a accentuat această tendință.

REN21 este o rețea privind politica în domeniul energiei care e formată din oameni de știință, reprezentanți ai industriei și ai unor guverne.

Raportul anual al ei, ajuns acum la a 17-a ediție, se bazează pe mai mult de 600 de experți pentru a produce o imagine a situației actuale în termeni de energie regenerabilă.

Utilizarea cărbunelui, petrolului și gazelor continuă să domine

Studiul demonstrează că tranziția la regenerabile, în esență, a stagnat. Utilizarea cărbunelui, a petrolului și a gazelor continuă să domine consumul total de energie.

„Proporția de energie regenerabilă s-a schimbat în ultimul deceniu de la 10,6% la 11,7%, iar combustibilii fosili, de la 80,1% la 79,6%. Așadar, stagnează”, a spus Rana Adib, directorul executiv al REN21. „Având în vedere că cererea de energie crește, asta înseamnă că noi consumăm mai mulți combustibili fosili decât oricând”.

Emisiile de carbon au crescut de asemenea în ultimii ani, la nivel global fiind de aproximativ 2 miliarde de tone.

Având în vedere rezervele limitate și evenimentele recente, prețul petrolului, al gazului și cărbunelui a crescut rapid în ultimii doi ani.

Promisiunile de la COP26, uitate sau amânate

Energia regenerabilă a ajuns să reprezinte anul trecut 10% din producția globală de electricitate, însă problemele stau în domenii precum transportul.

Mașinile, tirurile, vasele și avioanele reprezintă 32% din consumul total de energie, iar energia verde a reprezentat anul trecut doar 3,7%.

Nu a fost făcut vreun progres nici referitor la promisiunile politice prezentate la COP26, conferința internațională de anul trecut pe probleme de climat.

În timp ce la întâlnirea de la Glasgow 135 de țări au prezentat obiective privind emisii zero până în 2050, doar 84 dintre ele au ținte privind regenerabilele la nivelul întregii economii. Iar asta se întâmpla înainte de izbucnirea războiului în Europa.

Liderii politici au promis că revenirea din pandemia de Covid-19 ar trebui să aibă accent ecologic, însă angajamentele financiare făcute de națiunile bogate nu susțin asta.

Din cele 1,8 trilioane de dolari care au fost alocați pentru cheltuieli de redresare, doar 300 de miliarde vor merge către proiecte ecologice, aproape la fel de mult cât a fost cheltuit de cele 20 de țări bogate în subvenționarea industriilor pe bază de combustibil fosil în 18 luni până în august 2021.