Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un portret al regelui Charles III de la Galeria Națională a Scoției a fost ţinta militanţilor pentru climă 
this is rigged

Un portret al regelui Charles III de la Galeria Națională a Scoției a fost ţinta militanţilor pentru climă 

Doi activiști de mediu din grupul This is Rigged au acoperit cu vopsea roz un portret al regelui Charles III expus la Galeria Națională a Scoției din Edinburgh.

„Poporul este mai puternic decât stăpânul”, a fost mesajul inscripționat pe sticla care protejează lucrarea Victoriei Crowe, creată în 2018. „Dacă vrem un viitor pentru tinerii noștri, guvernul scoțian trebuie să se opună tuturor noilor licențe de petrol și gaze”, a susținut pe Twitter Ben Taylor, unul dintre autori. Cei doi activiști au desenat, de asemenea, logo-ul This is Rigged sub bărbia monarhului britanic. Apoi, activiștii și-au lipit mâinile de podea pentru a întârzia evacuarea lor.

Blocarea furnizorilor de combustibili fosili

Unul dintre reprezentanții galeriei a declarat pentru The Independent că sala în care este expus portretul este închisă temporar publicului pentru a „verifica dacă vreuna dintre lucrări a fost deteriorată”. „Restul galeriei este deschisă pentru vizitatori. În acest moment evaluăm impactul, dar nu pare să existe niciun semn de deteriorare”, a spus acesta.

Colectivul This is Rigged a început recent o serie de acțiuni menite să blocheze principalii furnizori de combustibil din Scoția.

„Pe 23 iulie, doi dintre activiștii săi au urcat pe monumentul Kelpies, în încercarea de a nu se lăsa păcăliți de industria combustibililor fosili. Aceste două sculpturi de cai de 30 de metri înălțime sunt opera artistului Andy Scott.

Pentru moment, grupul nu intenționează să se oprească. „Nu ne vom opri până când guvernul scoțian nu va spune ‘nu’ oricăror noi proiecte de petrol și gaze”, afirmă This is Rigged pe Twitter. Militanții pentru climă cer, de asemenea, garantarea unei „tranziții echitabile și finanțate integral pentru cei care lucrează în domeniul combustibililor fosili”.

Foto credit: This is Rigged