Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Arheologii din Egipt au descoperit un mormânt de 3.200 de ani cu sculpturi elaborate pe pereți
reliefs in anoniem graf c leiden turin expedition to saqqara

Arheologii din Egipt au descoperit un mormânt de 3.200 de ani cu sculpturi elaborate pe pereți

O echipă de arheologi olandezi și italieni care lucrează alături de Consiliul Suprem al Antichităților din Egipt a descoperit un complex de morminte subterane vechi de 3.200 de ani în Saqqara.

Complexul a aparținut lui Panehsy, un administrator al templului lui Amon în timpul domniei faraonului Ramses II, în jurul anului 1250. Este compus dintr-un templu independent, cu o intrare, o curte cu colonade, un pasaj care duce la camere funerare subterane și trei capele.

Înăuntru, arheologii au găsit imagini cu Panehsy și soția lui, Baia, luând parte la ritualuri religioase. Într-un relief din piatră, cuplul decedat este reprezentat așezat la o masă de ofrandă în fața unui preot, pe care textul hieroglific îl identifică drept Piay, cu o piele de leopard înfășurată pe umeri. Potrivit arheologilor, Piay era probabil un subordonat al lui Panehsy, care avea sarcina de a supraveghea înmormântarea și cultul mortuar.

Echipa internațională a descoperit și patru capele de epocă în partea de est a mormântului, dintre care două prezintă sculpturi bine conservate care înfățișează o procesiune funerară și scene din viața de apoi.

Intrarea în complexul funerar al lui Panehsy a fost descoperită în 2019, dar pandemia a forțat oprirea activității la fața locului până în septembrie 2022, cea mai recentă incursiune având loc în februarie și martie anul acesta.

capela yoeyoe c leiden turin expedition to saqqara ministerul turismului și antichităților

Reliefuri descoperite la o capelă construită pentru fabricantul de foițe de aur pentru visteria faraonului, Saqqara 

Săpăturile sunt conduse de Lara Weiss de la Muzeul Național de Antichități din Leiden, care efectuează săpături în zonă din 1975, și de Christian Greco, directorul Muzeului Egiptean din Torino, care găzduiește una dintre cele mai bogate colecții din Egiptul antic din afara țării.

Începând din jurul anului 3000 î.e.n., Saqqara a devenit locul de înmormântare preferat pentru cei din capitala Egiptului antic, Memphis. Se află la o mică distanță spre sud de Cairo și a fost centrul săpăturilor arheologice timp de mai bine de un secol. În ultimii ani, aici au fost făcute mai multe descoperiri majore, iar arheologii speră că situl va continua să scoată la iveală informații despre viața din perioada dinastică timpurie până în perioada greco-romană.

Fotografii (c) Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților