
Atribuirea „Napalm Girl”, contestată. Imaginea terorii războiului ar putea fi lucrarea altui fotograf
„Napalm Girl”, așa cum este cunoscută la nivel internațional fotografia „The Terror of War” realizată în timpul războiului din Vietnam, publicată prima dată în iunie 1972, este acum în centrul unei controverse.
World Press Photo a suspendat atribuirea proprietății, după ce un documentar a contestat 50 de ani de istorie jurnalistică acceptată.
De la publicarea sa, fotografia a fost atribuită oficial lui Nick Ut, un fotograf vietnamez care lucra cu Associated Press în Saigon. AP și Ut au susținut mult timp că fotograful, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a realizat fotografia care a câștigat premiul World Press Photo of the Year în 1973 și l-a consacrat pe Ut ca un fotojurnalist venerabil.
Un documentar recent a contestat această variantă, propunând în schimb că fotografia, care înfățișează o fetiță în vârstă de 9 ani, fără haine, pe nume Phan Thi Kim Phuc în timp ce fuge de un atac cu napalm în satul Trảng Bàng din Vietnamul de Sud, a fost făcută de un bărbat pe nume Nguyen Thành Nghe.
„Stringer”, regizat de Bao Nguyen, care a avut premiera la festivalul de film Sundance în ianuarie 2025, a susținut că lui Nghệ, un șofer pentru NBC care a vândut fotografii către AP ca freelancer, i-a fost refuzată creditarea în favoarea lui Ut deoarece nu făcea parte din personalul AP.
Anchete WPP și AP
World Press Photo a efectuat propria anchetă, iar rezultatul a fost anunțat în 16 mai. Analiza internă, efectuată între ianuarie și mai 2025, a concluzionat „pe baza analizei locului, a distanței și a aparatului foto utilizat în acea zi” că „fotografii Nguyễn Thành Nghệ sau Huỳnh Công Phúc ar fi putut fi mai bine poziționați decât Nick Út pentru a realiza fotografia”.
Suspendarea se aplică doar proprietății fotografiei și nu anulează premiul „Fotografia anului 1973”. „Fotografia în sine rămâne de necontestat, iar premiul World Press Photo pentru această fotografie semnificativă a unui moment major din istoria secolului XX rămâne un fapt”, a transmis grupul.
La începutul acestei luni, Associated Press a anunțat că nu a găsit „vreo dovadă definitivă” care să justifice schimbarea proprietății fotografiei și a publicat un raport de 96 de pagini pe această temă – al doilea în patru luni – bazat pe propria anchetă internă. AP a concluzionat că era „posibil” ca Ut să fi făcut fotografia și nu a găsit vreo dovadă că Nguyen ar fi făcut-o în locul lui.
Problema nu a putut fi dovedită în mod concludent, a fost adăugat, din cauza trecerii timpului, a absenței probelor-cheie, a limitărilor tehnologiei și a decesului mai multor persoane-cheie implicate.