Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Biblie veche de o mie de ani, returnată Greciei de un muzeu american
evanghelie, grecia

Biblie veche de o mie de ani, returnată Greciei de un muzeu american

Museum of the Bible din Washington DC a înapoiat o evanghelie veche de mai mult de 1.000 de ani unei biserici ortodoxe elene. Obiectul de cult a fost transferat în timpul unei ceremonii private care a avut loc la New York.

Manuscrisul, care a fost sustras dintr-o mănăstire grecească în timpul Primului Război Mondial și a fost cumpărat de muzeu într-o licitație Christie’s în 2011, este așteptat să ajungă luna viitoare la Mănăstirea Kosinitza, în nordul Greciei.

Acolo, sute de ani, el fusese folosit la slujbe religioase, împreună cu alte 400 de volume, înainte de a fi luată de armata bulgară în 1917.

Acesta nu este primul artefact returnat de muzeu. În ultimii ani, instituția a derulat o anchetă pentru a stabili proveniența întregii sale colecții. A fost descoperit că fondatorii lui, proprietarii lanțului de magazine Hobby Lobby, au cumpărat mii de obiecte furate din Orientul Mijlociu, iar în 2017 muzeul a plătit 3 milioane de dolari Guvernului american pentru că nu a verificat antichitățile cumpărate.

Muzeul Bibliei nu a expus vreodată public manuscrisul, însă el a fost inclus într-o expoziție itinerantă la Vatican, în 2012.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Elene, mai multe instituții din SUA au în patrimoniul lor artefacte care au fost sustrase din aceeași mănăstire.

Credit foto: Museum of the Bible