Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Bob Dylan Center aduce omagiu unei alte legende deschizătoare de drumuri
pogues berlin wall, andy catlin

Bob Dylan Center aduce omagiu unei alte legende deschizătoare de drumuri

Bob Dylan Center din Tulsa, inaugurat în urmă cu doi ani, va aduce un omagiu unei alte legende deschizătoare de drumuri în muzică. Este vorba despre grupul englez The Pogues, iar expoziția care va fi deschisă în martie va fi prima ce nu are legătură cu Dylan găzduită de acest centru care expune în mod obișnuit unele dintre cele 100.000 de obiecte cumpărate de la artistul american de George Kaiser Family Foundation și University of Tulsa în 2016.

Expoziția „The Gave The Walls a Talking” (titlu inspirat de un vers din melodia „A Pair of Brown Eyes”, 1985) a fost deschisă în decembrie la EPIC The Irish Emigration Museum din Dublin – la câteva săptămâni după moartea solistului și compozitorului Shane MacGowan – și reunește fotografii și suvenire de la membrii trupei, manageri și alte persoane care au avut legături cu trupa ce a abordat stilul Anglo-Irish Celtic punk.

În luna martie, ea va ajunge la Centrul Bob Dylan din Tulsa. Faptul că 10% din populația statului Oklahoma se identifică având rădăcini irlandeze, că misiunea EPIC e de a disemina poveștile diasporei irlandeze, iar Dylan și McGowan sunt doi exponenți importanți ai folk-ului, sunt motive suficiente ca expoziția să aibă sens să ajungă aici.

Curatorul Niall Stokes spune: „Este atât de nimerit ca expoziția să fie prezentată în premieră în SUA la Bob Dylan Centre din Tulsa. Bob Dylan este cel mai mare compozitor dintre toți și este o dovadă a măreției lui Shane MacGowan faptul că putem spune, fără teamă de contradicție, că aceasta este compania artistică în care ar trebui să fie văzut”.

Ilustrații, desene și versuri

„They Gave The Walls A Talking” se extinde, dincolo de a urmări povestea grupului și influența considerabilă asupra muzicii de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, pornind de la o carte de artă lansată de cântăreț și de soția lui, Victoria Mary Clarke, în 2022.

Sunt prezentate ilustrații, desene și versuri care au fost descoperite în procesul de realizare a cărții „The Eternal Buzz and the Crock of Gold”, multe dintre ele datând din copilăria lui MacGowan și care nu au mai fost văzute până acum.

În paralel cu expoziția, Circle Cinema din Tulsa va proiecta „Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan”, documentar produs de Johnny Depp, apropiat prieten al regretatului muzician.

„Ca un omagiu adus lui Shane, măiestriei remarcabile a trupei și ca o sărbătorire a muzicii și culturii irlandeze, am considerat că este important să aducem această expoziție în America la timp pentru Ziua Sfântului Patrick (17 martie, n.r.)”, a declarat Steven Jenkins, directorul Bob Dylan Center.

Imagine: The Pogues, lângă Zidul Berlinului (c) Andy Catlin