Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Societate   /  Cannes #78 – Ce filme concurează pentru Palme d’Or
palme,d'or,poses,during,the,award,winners,photocall,at,the

Cannes #78 – Ce filme concurează pentru Palme d’Or

Festivalul de Film de la Cannes a anunțat selecția celei de-a 78-a ediții, care va avea loc în perioada 13 – 24 mai, și vor concura pentru trofeul Palme d’Or cineaști precum Wes Anderson, Jean-Pierre și Luc Dardenne, Sergei Loznitsa și Julia Ducournau.

Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, a anunțat filmele din selecție – Competiție, Un Certain Regard, În afara competiției, Séances de Minuit, Cannes Première și Séances Spéciales. Pentru această ediție, comisia de selecție a vizionat un număr record de 2.900 de lungmetraje.

Așa cum a fost anunțat anterior, în 2025 actrița franceză Juliette Binoche va prezida juriul, iar actorul american Robert De Niro va primi trofeul Palme d’Or onorific.

Ediția de anul acesta a festivalului va fi deschisă de filmul „Partir un jour”, de Amélie Bonnin, în afara concursului, iar între prezențele speciale la Cannes se numără Tom Cruise, cu cel mai nou film din seria „Mission Impossible”, Bono cu documentarul „Bono: Stories of Surrender”, regizat de Andrew Dominik, după autobiografia muzicianului lansată în urmă cu trei ani, dar și Scarlet Johansson, cu debutul său regizoral „Eleanor The Great”.

Competiție

În competiția pentru marele premiu al festivalului, Palme d’Or, concurează 19 lungmetraje:

„The Phoenician Scheme”, de Wes Anderson; „Eddington”, de Ari Aster; „Jeunes Mères”, de Jean-Pierre Et Luc Dardenne; „Alpha”, de Julia Ducournau; „Renoir”, de Hayakawa Chie; „The History Of Sound”, de Oliver Hermanus; „La Petite Dernière”, de Hafsia Herzi; „Sirat”, de Oliver Laxe; „Nouvelle Vague”, de Richard Linklater; „Deux Procureurs”, de Sergei Loznitsa; „Fuori”, de Mario Martone; „O Secreto Agente”, de Kleber Mendonça Filho; „Dossier 137”, de Dominik Moll; „Un Simple Accident”, de Jafar Panahi; „The Mastermind”, de Kelly Reichardt; „Les Aigles de la République”, de Tarik Saleh; „Sound Of Falling”, de Mascha Schilinski; „Romería”, de Carla Simón; „Sentimental Value”, de Joachim Trier.

Anul trecut, trofeul a revenit filmului „Anora”, regizat de Sean Baker, care s-a impus și la gala Oscar 2025.

Un Certain Regard și alte secțiuni

Secțiunea secundară Un Certain Regard cuprinde 16 lungmetraje:

„La Misteriosa mirada del flamenco”, de Diego Céspedes; „Météors”, de Hubert Charuel; „My Father’s Shadow”, de Akinola Davies Jr; „L’inconnu de la grande arche”, de Stéphane Demoustier; „Urchin”, de Harris Dickinson; „Homebound”, de Neeraj Ghaywan; „A Pale View Of Hills”, de Ishikawa Kei; „Eleanor The Great”, de Scarlett Johansson; „Karavan”, de Zuzana Kirchnerova; „Pillion”, de Harry Lighton; „Aisha Can’t Fly Away”, de Morad Mostafa; „Once Upon A Time In Gaza”, de Arab & Tarzan Nasser; „The Plague”, de Charlie Polinger; „Promis le ciel”, de Erige Sehiri; „Le Città di Pianura”, de Francesco Sossai; „Testa o Croce?”, de Matteo Zoppis, Alessio Rigo De Righi.

În afara competiției vor fi proiectate „La Venue de L’avenir”, de Cédric Klapisch; „La Femme la plus riche du monde”, de Thierry Klifa; „Mission: Impossible – The Final Reckoning”, de Christopher Mcquarrie; „Vie privée”, de Rebecca Zlotowski.

„Stories Of Surrender”, de Andrew Dominik, „Dites-lui que je l’aime”, de Romane Bohringer, și „Marcel et monsieur Pagnol”, de Sylvain Chomet, au fost incluse în secțiunea necompetițională Séances Spéciales.

Séance de Minuit cuprinde titlurile „Dalloway”, de Yann Gozlan; „Exit 8”, de Kawamura Genki; „Feng Lin Huo Shan”, de Mak Juno.

Cannes Première aduce anul acesta „Amrum”, de Fatih Akin; „Splitsville”, de Michael Angelo Covino; „La ola”, de Sebastián Lelio; „Connemara”, de Alex Lutz; „Orwell : 2+2=5”, de Raoul Peck; „Das Verschwinden Des Josef Mengele”, de Kirill Serebrennikov.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.