Cel mai vechi arbore genealogic din lume
Cercetători din SUA, Marea Britanie și Spania au colaborat pentru un studiu și au creat cel mai vechi arbore genealogic realizat vreodată, potrivit unui articol evaluat colegial și publicat în revista Nature.
Oamenii de știință s-au folosit de analize ale ADN-ului găsit în oase descoperite într-un mormânt din Neolitic din Cotswolds (Marea Britanie), relatează BBC.
ADN-ul a fost extras din rămășite omenești aflate în mormântul vechi de 5.700 de ani din Hazleton North (Gloucestershire). Analizele au arătat că oamenii îngropați acolo au reprezentat cinci generații consecutive dintr-o mare familie.
Majoritatea celor îngropați acolo erau descendenți ai patru femei care au avut copii cu același bărbat.
Mormântul are formă de L și două încăperi – nord și sud – , unite de culoare, iar oamenii au fost îngropați în diferite părți, în funcție de mamă.
Studiul va ajuta cercetătorii să înţeleagă dinamica familiilor în cazul oamenilor din Epoca de Piatră şi să afle mai multe lucruri despre cultura lor.
Profesorul David Reich de la Harvard Medical School din Boston (SUA), co-autor al studiului, a spus: „Sperăm că acesta va fi primul astfel de studiu. Face reale vieţile acestor oameni care au trăit aici acum foarte mult timp”.
Dr. Chris Fowler de la Newcastle University (Marea Britanie), autor principal al studiului şi arheolog şef, a subliniat: „Este de o mare importanță pentru că sugerează că dispunerea arhitecturală a altor morminte neolitice ne-ar putea spune cum funcţiona înrudirea”.
După dispunerea în mormânt, există și indicii că fiii „vitregi” erau adoptaţi de întreaga familie.
Femeile lipsesc din mormânt
Doi membri de sex feminin ai familiei care au murit în copilărie se află în mormânt, au mai demonstrat cercetătorii, iar absenţa fiicelor adulte sugerează că rămăşiţele lor se află în morminte ale partenerilor masculini cu care au avut copii sau în altă parte.
„Lipsesc femei. Așadar, întrebarea – pentru că bărbații și femeile se nasc în proporție aproximativ egală – este unde sunt ele. Este un mister”, a mai afirmat Reich. „Au fost oameni incinerați? Există niște practici de incinerare. Sunt oamenii eliminați în diferite moduri în peisaj sau vedem doar oameni care au atins un anumit statut social?”.
Mormântul dezvăluie existența poligamiei, dar și că poliandria era răspândită.
Femeile care aveu copii cu acelaşi bărbat, de regulă nu erau înrudite, însă în cazul celor care aveau copii cu mai mult de un bărbat, ei erau de regulă rude apropiate.
Iñigo Olalde de la Universitatea din Ţara Bascilor (Spania), genetician principal al studiului şi co-autor principal, a precizat că, datorită conservării excelente a ADN-ului și a utilizării celor mai noi tehnologii, cercetătorii au reușit să dezvăluie „cel mai vechi arbore genealogic recontruit vreodată” şi să îl analizeze pentru a înţelege „ceva profund despre structura socială a acestor grupuri antice”.
Foto: reconstrucție artistică a Hazleton North. Credit foto: Corinium Museum © Cotswold District Council