Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  David di Donatello 2022 – Premiile din cinematografia italiană
david di donatello

David di Donatello 2022 – Premiile din cinematografia italiană

„È stata la mano di Dio”, regizat de Paolo Sorrentino, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 67-a ediție a premiilor David di Donatello, care recompensează excelența în cinematografia italiană.

Sorrentino a primit cele mai importante trofee ale serii de 3 mai, inclusiv pentru regie. Silvio Orlando a fost ales cel mai bun actor pentru rolul din „Ariaferma”, regizat de Leonardo Di Costanzo, în timp ce Swamy Rotolo a fost premiată pentru interpretarea din „A Chiara”, regizat de Jonas Carpignano.

Filmele care au primit cele mai multe nominalizări au fost „È stata la mano di Dio” al lui Sorrentino și „Freaks Out”, de Gabriele Mainetti, cu câte 16 selecții, urmate de „Qui rido io”, de Mario Martone, cu 14, și de „Ariaferma” și „Diabolik”, de Antonio Manetti și Marco Manetti, cu câte 11.

Pentru regie au fost nominalizați Paolo Sorrentino – „È stata la mano di Dio”, Leonardo Di Costanzo – „Ariaferma”, Giuseppe Tornatore – „Ennio”, Gabriele Mainetti – „Freaks Out” și Mario Martone – „Qui rido io”.

Pentru debut în regie a fost premiată Laura Samani, pentru „Piccolo corpo”.

Leonardo Di Costanzo, Bruno Oliviero și Valia Santella au fost recompensați cu premiul pentru scenariul original al „Ariaferma”, în timp ce Monica Zapelli și Donatella Di Pietrantonio s-au impus cu „L’Arminuta” la categoria scenariu adaptat.

Cei mai buni producători au fost votați Andrea Occhipinti, Stefano Massenzi și Mattia Guerra de la Lucky Red, Gabriele Mainetti de la Goon Films cu Rai Cinema pentru „Freaks Out”.

Pentru rolurile secundare au fost premiați Teresa Saponangelo – „È stata la mano di Dio” și Eduardo Scarpetta – „Qui rido io”.

„È stata la mano di Dio” s-a impus și la categoria imagine, premiată fiind Daria D’Antonio.

Cel mai bun documentar a fost ales „Ennio”, de Giuseppe Tornatore, iar cel mai bun film internațional, „Belfast”, de Kenneth Branagh.