Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Experții au dezvăluit cine se afla în interiorul misterioaselor sarcofage găsite sub Catedrala Notre-Dame
Notre Dame

Experții au dezvăluit cine se afla în interiorul misterioaselor sarcofage găsite sub Catedrala Notre-Dame

Experții francezi au dezvăluit cine se afla în interiorul misterioaselor sarcofage găsite sub Catedrala Notre-Dame. În primăvara acestui an, două sarcofage a fost scos din pământ de arheologii care lucrau în situl din centrul Parisului.

Clădirea Notre-Dame a fost supusă unor lucrări de reabilitare, după ce a fost parţial distrusă în incendiul din 2019. Au avut loc lucrări de excavare, cu scopul de a crea un teren solid pentru schelele care vor fi montate.

Ministrul francez al Culturii, Roselyne Bachelot, a apreciat că această descoperire are importanţă ştiinţifică „remarcabilă” şi a adăugat că termenul pentru executarea săpăturilor a fost extins până pe 25 martie.

După luni de cercetări, arheologii francezi au dezvăluit identitatea celor înmormântați la Notre-Dame.

Sarcofagele conțin rămășițele unui preot de rang înalt care a dus o viață în mare parte sedentară, conform unei inscripții de pe sicriu, și ale unui tânăr nobil care probabil a suferit de o boală cronică înainte de a muri.

Analizele, efectuate la Universitatea Toulouse

Luna trecută, institutul național de cercetare arheologică din Franța a transferat sicriele la Universitatea Toulouse III, ai cărei experți au analizat conținutul lor.

Preotul se numea Antoine de la Porte și a murit în 1710, la vârsta de 83 de ani. Un om bogat, el a finanțat corul Notre Dame, printre alte proiecte, ceea ce ar putea explica înmormântarea sa într-un loc central, sub transeptul bisericii – rezervat în mod tradițional membrilor de elită ai bisericii.

Cel de-al doilea sarcofag de plumb conținea rămășițele unui bărbat (rămas anonim), care a murit la o vârstă cuprinsă între 25 și 40 de ani și care probabil a trăit înainte de preotul Antoine de la Porte. Arheologii l-au numit „Le Cavalier” (Cavalerul, n.r.), crezând că era un aristocrat, deoarece oasele sale pelviene sugerează că era pasionat de călărie. El a fost îngropat cu resturi de frunze și flori, poate de la o coroană, și pare să fi fost îmbălsămat. O analiză a oaselor sale sugerează că a fost bolnav mulți ani, probabil de o meningită cronică dată de tuberculoză.