Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Expoziția globală World Press Photo, în nouă orașe din România
mariupol evgeniy maloletka, ap, world press photo 2023

Expoziția globală World Press Photo, în nouă orașe din România

Cea de-a 66-a ediție a expoziției internaționale anuale World Press Photo va putea fi vizitată anul acesta, la nivel național, începând cu 5 mai, în centrele a nouă orașe din țară, itinerariul începând cu București.

Expoziția cuprinde 120 de fotografii care surprind evenimente importante din întreaga lume: de la războiul de agresiune din Ucraina și impactul lui asupra oamenilor, până la efectele crizei climatice și protestele civile din jurul lumii. Fotografiile vor fi însoțite și de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicația Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câștigătoare.

Fotografiile vor fi expuse, simultan, în perioada 5 – 31 mai, în București, Timișoara și Sibiu, apoi, în perioada 3 iunie – 3 iulie, în Constanța și Oradea, urmând să fie prezentate publicului și în alte orașe importante din România. Întreg itinerariul și detaliile vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziției – World Press Photo Exhibition Romania.

Competiția World Press Photo recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume. Cei patru câștigători globali au fost selectați dintre 24 de câștigători regionali, aleși din mai mult de 60.000 de lucrări înscrise:

  • Premiul Fotografia anului: Bombardament aerian asupra spitalului de maternitate din Mariupol, realizată de Evgeniy Maloletka, Ucraina, Associated Press (foto)
  • Premiul Reportajul anului: Prețul Păcii în Afganistan, realizat de Mads Nissen, Danemarca, Politiken/Panos Pictures
  • Premiul Proiect pe termen lung: Ape zbuciumate, realizat de Anush Babajanyan, Armenia, VII Photo/National Geographic Society
  • Premiul Format Liber: Aici, ușile nu mă cunosc, proiect realizat de Mohamed Mahdy, Egipt

Expoziția World Press Photo este adusă în România de Fundația Eidos, organizată cu sprijinul Primăriei Capitalei prin Arcub și finanțată de Ministerul Culturii.