Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  World Press Photo 2023 – „Atac aerian la maternitate”, fotografia anului
mariupol evgeniy maloletka, ap, world press photo 2023

World Press Photo 2023 – „Atac aerian la maternitate”, fotografia anului

Fotografii tulburătoare care prezintă scene de conflict armat, scene de viață marcată de neajunsuri, dar și de bucurii și seninătate, și scene care aduc în discuție criza climatică se numără printre câștigătoarele concursului World Press Photo 2023.

Câștigătorii la nivel mondial au fost anunțați pe 20 aprilie, iar Evgeniy Maloletka a câștigat premiul pentru fotografia de presă a anului.

Iryna Kalinina, o femeie însărcinată rănită, este transportată de la o maternitate avariată în timpul unui atac aerian rusesc în Mariupol, Ucraina, pe 9 martie 2022. Copilul ei, pe nume Miron, s-a născut mort, iar jumătate de oră mai târziu, Iryna a murit și ea.

Juriul a considerat că povestea lui Evgeniy Maloletka (pentru Associated Press) a transmis oroarea războiului pentru civili. Juriul a lăudat capacitatea lui de a rezista să lucreze sub o presiune imensă și o amenințare iminentă.

Toate imaginile câștigătoare și detalii despre acestea, pe worldpressphoto.org.

Reprezentând evenimente majore și momente importante trecute cu vederea de mass-media mainstream în 2022, lucrările câștigătoare ale concursului World Press Photo Contest 2023 atrag atenția asupra unora dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă lumea de astăzi – de la documentarea devastatoare a războiului din Ucraina și protestele istorice din Iran, la realitățile din Afganistanul controlat de talibani și la numeroasele fețe ale crizei climatice în țări precum Maroc, Australia, Peru și Kazahstan.

Cei 24 de câștigători regionali și cele șase mențiuni de onoare – care acoperă povești din prima linie a conflictului, cultură, identitate, migrație, amintiri ale trecutului pierdut și priviri ale viitorului apropiat și îndepărtat – au fost selectați de un juriu independent din mai mult de 60.000 de lucrări trimise de 3.752 de fotografi din 127 de țări.

Fotografie: Evgeniy Maloletka/ AP/ World Press Photo 2023