Filmul „Les illusions perdues”, regizat de Xavier Gianolli, marele câștigător al premiilor César 2022
Lungmetrajul „Les illusions perdues”, regizat de Xavier Gianolli, este marele câștigător al ediției de anul acesta a premiilor César, acordate de Academia franceză de film pe 25 februarie, într-o ceremonie ce a avut loc la Paris.
Filmul lui Xavier Gianolli și „Annette” al lui Leos Carax au primit cele mai multe nominalizări la a 47-a ediție a premiilor César. Câștigătorii au fost desemnați de cei 4.363 de membri cu drept de vot ai Academiei.
„Les illusions perdues”, adaptare după Balzac, a primit 15 nominalizări, în timp ce „Annette”, operă rock cu Marion Cotillard și Adam Driver în rolurile principale, a primit 11 nominalizări.
Lungmetrajul lui Gianolli a obținut șapte trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, iar cel al lui Carax, cinci, inclusiv pentru regie.
La ediția de anul acesta, actrița australiană Cate Blanchett a primit premiul César onorific. Acesta i-a fost înmânat de actrița Isabelle Huppert.
Cineastul Xavier Dolan a fost prezent la gală și i-a adus un omagiu actorului Gaspar Ulliel, care i-a fost prieten apropiat și star al filmului său „Juste la fin du monde”.
„The Father”, primul lungmetraj regizat de Florian Zeller, cu Anthony Hopkins și Olivia Colman în distribuție, a fost desemnat cel mai bun film străin, Valérie Lemercier („Aline”) și Benoît Magimel („De son vivant”) s-au impus drept cei mai bun actori ai anului, iar Anamaria Vartolomei („L’Événement”) a fost aleasă cea mai bună speranță feminină.
Drama „Les illusions perdues” a câștigat și premiile categoriilor imagine (Christophe Beaucarne), actor în rol secundar (Vincent Lacoste), cea mai bună speranță masculină (Benjamin Voisin), cel mai bun scenariu adaptat (Xavier Giannoli, Jacques Fieschi), cele mai bune costume (Pierre-Jean Laroque) și cea mai bună scenografie (Riton Dupire-Clement).
Filmul muzical „Annette” s-a impus și la categoriile coloană sonoră (Ron Mael, Russell Mael), montaj (Nelly Quettier), montaj de sunet (Erwan Kerzanet, Kaita Boutin, Mawence Dussere, Paul Haymans, Thomas Gauder) și efecte vizuale (Guillaume Pondard).
Cel mai bun scenariu original a fost ales „Onoda, 10 000 nuits dans la jungle” (Arthur Harari, Vincent Poymiro), cea mai bună actriță în rol secundar a fost desemnată Aissatou Diallo Sagna („La fracture”), „Les magnétiques”, de Vincent Mael Cardona, a câștigat la categoria lungmetraj de debut, iar „Le sommet des dieux”, la categoria animație. „La panthere des neiges”, de Marie Amiguet, a fost votat cel mai bun documentar.