Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Lesley Lokko, câștigătoarea Medaliei de aur RIBA
lesley lokko, riba, murdo macleod

Lesley Lokko, câștigătoarea Medaliei de aur RIBA

Lesley Lokko, arhitect și scriitoare, este câștigătoarea de anul acesta a Medaliei de aur RIBA (Royal Institute of British Architects), important premiu pentru arhitectură acordat în Regatul Unit.

Profesionista scoțiană de origine ghaneză, care a organizat ediția de anul trecut a Bienalei de Arhitectură de la Veneția, a intrat acum în istorie. Ea este prima femeie africană care primește această distincție și al doilea arhitect de culoare recompensat în istoria premiului.

„Era atât de departe de mine – nu sunt un arhitect practicant, nici pe departe”, spune ea. Lokko, în vârstă de 60 de ani, nu proiectează clădiri, dar este de mult timp una dintre cele mai energice voci din arhitectură pentru extinderea accesului la profesie. În calitate de profesor, scriitor și curator, și-a dedicat cariera amplificării vocilor subreprezentate, explorând relația dintre arhitectură, identitate și rasă și încercând să democratizeze ceea ce a fost întotdeauna o profesie privilegiată. A predat în întreaga lume, a fondat două școli de arhitectură – una în Johannesburg, Africa de Sud, și alta în capitala Ghanei, Accra – și a fost curatorul Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2023, punând pentru prima dată accentul pe continentul african.

Medalia îi va fi înmânată în luna mai de primul președinte de culoare al RIBA, și cel mai tânăr președinte din istorie: nigerianul Muyiwa Oki. În vârstă de 33 de ani, el a fost ales anul trecut în urma unei campanii pentru a ridica un tânăr „lucrător în arhitectură” în această funcție nobilă, în locul directorului unui studio de arhitectură omonim, așa cum se întâmplă de obicei.

Printre cele mai recente realizări ale ei se numără înființarea African Futures Institute în Accra, în 2021, ca un „thinktank pan-african”. Modul a fost regândit de ea. Anul acesta va începe cu un studio nomadic în Maroc, axat pe identitatea maghrebiană și migrație, cu 30 de locuri complet finanțate, deschise candidaților din întreaga lume, jumătate din Africa. În plus, Lokko strânge fonduri pentru a construi un centru pentru institut în Accra – între timp terminând al 13-lea roman al ei, „The Lonely Hour”, care va apărea anul viitor.

RIBA acordă și premii pentru excelența în arhitectura internațională și RIBA Stirling Prize, cea mai importantă distincție în domeniu acordată în Regatul Unit.

Foto: Lesley Lokko (c) RIBA, Murdo Macleod