Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Lucrări de reparații la castelele Peleș și Pelișor
peles,castle,in,autumn.,sinaia,,prahova,county,,romania.

Lucrări de reparații la castelele Peleș și Pelișor

Acoperișurile castelelor Peleș și Pelișor din Sinaia vor fi refăcute, cu protejarea elementelor decorative originale. Ministrul Culturii a anunțat pe 20 septembrie, când au fost marcați 150 de ani de la proiectarea Castelului Peleș, că a fost demarată procedura de atribuire a contractului pentru intervenția de urgență la acoperișurile monumentelor istorice.

În luna august, Ion Tucă, directorul executiv al Asociației pentru Domeniul Regal Peleș, declara pentru curatorial.ro că este urgentă refacerea acoperișului Peleșului și că o noutate o reprezintă avansarea proiectului de restaurare a teraselor castelului.

„S-a avansat foarte mult cu proiectul de restaurare a teraselor de la Castelul Peleș, activitate desfășurată de specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului, cu arhitecți atestați de Ministerul Culturii. Este o activitate care nu ține de Asociația pentru Domeniul Regal Peleș, dar o să vedem ce lucrări trebuie făcute acolo și cum pot fi refinanțate. Ce este cel mai important pentru castelul Peleș acum e refacerea acoperișului, ca să fie eliminate toate neplăcerile cauzate de vreme”, a spus el.

Valoarea contractului pentru acoperișuri, potrivit ministrului Raluca Turcan, este de aproximativ 1,7 milioane de euro. Finanțarea este acordată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului.

Ministerul Culturii a finanțat prin INP și „elaborarea documentației pentru consolidarea și punerea în valoare a teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice pe 27 septembrie. Valoarea estimate a acestei intervenții va fi cea stabilită în soluția de avizare”. Ulterior, va fi demarată procedura pentru proiectare și execuție.