Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Opere din Castelul Versailles, expuse în Orașul Interzis din Beijing în 2024
chateau de versailles

Opere din Castelul Versailles, expuse în Orașul Interzis din Beijing în 2024

O expoziție care va reuni lucrări din colecțiile Palatului Versailles de la Paris și din cele ale Muzeului Palatului Imperial de la Beijing va fi organizată în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024.

Expoziția va fi „o versiune îmbogățită a celei deja prezentate în 2014” în Franța, potrivit unui comunicat de presă.

Un acord a fost semnat 6 aprilie între Palatul Versailles și Orașul Interzis. Acesta a fost semnat cu ocazia vizitei președintelui Emmanuel Macron în China, între Catherine Pégard, președintele Palatului Versailles, și Xudong Wang, președintele Muzeului Palatului din Orașul Interzis.

Planificată inițial pentru 2020, expoziția a fost amânată din cauza crizei sanitare. Anul viitor vor fi marcați 60 de ani de relații diplomatice dintre Franța și China.

Arta chineză a inspirat artiștii și intelectualii francezi

Evenimentul își propune în special să ilustreze „politica diplomatică inițiată de Ludovic al XIV-lea față de contemporanul său, împăratul Kangxi, marcată în special de trimiterea în China, în 1685, a preoților iezuiți francezi care au cucerit curtea de la Beijing ca matematicieni ai regelui”, precizează Castelul Versailles. „Relațiile de încredere și de stimă reciprocă, adesea nerecunoscute”, legate cu această ocazie, „au durat până la sfârșitul secolului al XVIII-lea”, și „au contribuit la nașterea în Franța a sinologiei moderne”.

Expoziția va arăta, de asemenea, modul în care arta chineză a inspirat artiștii și intelectualii francezi, fie în domeniul picturii, al obiectelor de artă, al decorului interior, al arhitecturii, al peisagisticii, al literaturii, al muzicii sau al științei.

Foto credit: Castelul Versailles