Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Oscar 2023 – „Imaculat” este propunerea României la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional”
imaculat film curatorial 1

Oscar 2023 – „Imaculat” este propunerea României la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional”

„Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional” a premiilor Oscar 2023.

Producția a fost recompensată în 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu trei trofee: premiul pentru cel mai bun debut din selecție – Premiul „Luigi De Laurentiis”, premiul principal al secțiunii Giornate degli Autori” și premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu.

„Imaculat” și-a completat palmaresul în 2022 cu trofeul Golden Lynx la FEST – New Directors New Films Festival – Portugalia, la categoria film de ficțiune, dar și cu Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film – FIPRESCI, la Transilvania International Film Festival – TIFF Cluj-Napoca.

O poveste despre supravieţuire 

„Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârnește revoltă. Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanșează în ea efecte ce o transformă.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Şase producţii, în cursa pentru nominalizare

Comitetul anual de selecție a filmului ce va reprezenta România în competiția pentru o nominalizare la Oscar 2023, la categoria „cel mai bun lungmetraj internațional”, a fost format anul acesta din cinci critici de film numiţi de Consiliul de Administraţie al Centrului National al Cinematografiei: Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Cătălin Olaru și Cristina Corciovescu.

La Centrul Național al Cinematografiei au fost înscrise în cursă șase producții românești: „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, „Metronom”, regizat de Alexandru Belc, „Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie”, în regia lui Andrei Huțuleac, „Miracol”,  regizat de Bogdan George Apetri, „Crai Nou”, regizat de Alina Grigore, și „R.M.N.”, în regia lui Cristian Mungiu.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe data de 21 decembrie 2022. Cea de-a 95-a gală de decernare a premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.