Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  „Portretul Regelui. Carol I”, expoziție filatelică la Muzeul Național de Istorie a României
expo portretul regelui carol i

„Portretul Regelui. Carol I”, expoziție filatelică la Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția „Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României” poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 21 septembrie 2023 – 1 aprilie 2024.

Sunt prezentate obiecte din Colecția Filatelică a României și expoziția își propune să evidențieze evoluția tehnicilor de realizare a mărcilor poștale românești de-a lungul domniei lui Carol I. Epoca sa coincide cu începuturile tehnicilor moderne de tipărire a timbrelor și a unei noi preocupări care începea să fascineze colecționarii secolului al XIX-lea: filatelia. De la finalul anilor 1800 a început constituirea Colecției Filatelice a României, care a devenit, în timp, cea mai mare colecție de profil din România, cuprinzând numeroase piese rare, unele chiar unice în tipologia lor.

Fragmente din istoria realizării timbrelor

Conceptul expozițional se plasează în jurul procesului laborios și al eforturilor de realizare a mărcilor poștale, având ca figură centrală regele – simbol al statului.

Dincolo de valoarea intrinsecă a obiectelor filatelice, pot fi reconstituite multiplele fațete care alcătuiesc portretul complex al regelui. Prin intermediul matrițelor, fragmente din istoria realizării timbrelor, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la început de secol XX, pot fi observate tehnicile de tipărire și evoluția lor. Este vorba despre evoluția stilistică și estetică, de la litografii la gravurile emisiunilor comandate la Paris până la momentul în care spațiul românesc se integrează în universul instituțiilor poștale ce transpuneau pe hârtie creațiile artiștilor.

Printre obiectele de natură filatelică pe care vizitatorii le vor putea admira în această expoziție se numără piatra litografică a emisiunii „Carol cu favoriți” din 1872, matrițe și timbre poștale realizate în perioada domniei lui Carol I („Paris”, „București”, „Perle”, „Vulturi”, „Spic de Grâu”, „Cifra în patru colțuri”, „40 de ani de domnie”, „25 de ani de la proclamarea regatului”, „Gravate”), scrisori și documente poștale și machete.

Expoziția oferă experiența unei cronologii vizuale ce surprinde momente importante din viața regelui Carol I, prin intermediul machetelor realizate de artiștii perioadei interbelice, precum Ary Murnu și Dimitrie Știubei. Aceste creații au stat la baza unor emisiuni filatelice, cum sunt „Centenarul nașterii Regelui Carol I”, „Trei Regi” și „Fundația Regele Carol I”.

„Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României” va putea fi vizitată în perioada 21 septembrie 2023 – 1 aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (program de vară) și 09:00 și 17:00 (program de iarnă).