Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premieră în Europa – 500 de obiecte din Templo Mayor din Mexic, expuse la Paris
mexica

Premieră în Europa – 500 de obiecte din Templo Mayor din Mexic, expuse la Paris

Mai mult de 500 de obiecte, inclusiv câteva ofrande găsite în ruinele Templo Mayor din Mexico City, sunt expuse începând din 3 aprilie la Musée du quai Branly – Jacques Chirac din Paris, o premieră în Europa.

Expoziția „Mexica: des dons et des dieux au Templo Mayor” prezintă „pentru prima dată în Europa” cele mai recente descoperiri ale arheologilor, potrivit unui comunicat de presă al muzeului, specializat în arte primitive.

Unele dintre aceste comori vor fi dezvăluite publicului pentru prima dată, după aproape o jumătate de secol de săpături în emblematicul monument din inima capitalei mexicane. Ele vor putea fi admirate la Musée du quai Branly în perioada 3 aprilie – 8 septembrie.

Expoziția poartă numele de „Mexica”, mai degrabă decât cel mai des folosit de „Aztec”, deoarece așa se identificau membrii acestui puternic imperiu, care s-a stabilit în centrul Mexicului în secolul al XIII-lea și a cunoscut apogeul său chiar înainte de sosirea conchistadorilor spanioli în 1519. După un videoclip introductiv, vizitatorilor li se arată un „cuauhxicalli” enorm, un vas de piatră sculptat în formă de vultur, care era folosit pentru a colecta inima și sângele celor sacrificați în templu.

Sacrificii și ofrande

O societate războinică guvernată de coduri religioase stricte, Mexicas venerau un panteon de zei numeroși și variați, inclusiv pe cei ai războiului, ai ploii și ai fertilității, care cereau în mod constant sacrificii umane și animale.

Sala principală a expoziției prezintă cele mai spectaculoase ofrande, animale și obiecte descoperite între zidurile templului, cum ar fi scheletul unui lup care, după ce a fost sacrificat, a fost îngropat cu ornamente de aur.

De asemenea, sunt expuse cranii umane, unele cu cuțite de sacrificiu introduse în orbitele ochilor, și Codex Borbonicus, un document neprețuit care ilustrează viața și credințele mexicas, păstrat la Adunarea Națională Franceză.

Foto credit: Musée du quai Branly – Jacques Chirac