Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Premiile Tony 2022 – „A Strange Loop”, cel mai bun musical. „Company”, cele mai multe trofee
premiu tony

Premiile Tony 2022 – „A Strange Loop”, cel mai bun musical. „Company”, cele mai multe trofee

„A Strange Loop”, spectacol ireverențios despre un bărbat afro-american homosexual care scrie un show despre un afro-american homosexual, a fost desemnat cel mai bun musical la a 75-a ediție a galei premiilor Tony, care recompensează excelența în teatrul newyorkez.

Spectacolele „A Strange Loop”, „MJ” și „Paradise Square” au primit cele mai multe nominalizări pentru ediția de anul acesta a premiilor Tony.

Un musical după un text premiat cu Pulitzer, un altul ce pornește de la un turneu al starului Michael Jackson și un spectacol după o piesă care relatează criza financiară din 2008 au primit cele mai multe selecții pentru a 75-a ediție a premiilor Tony, care recompensează cele mai bune producții de pe Broadway din anul anterior.

„A Strange Loop” a primit 11 selecții, inclusiv pentru cel mai bun musical. În 2020, piesa de teatru – care urmărește un dramaturg aspirant și gândurile lui personificate – a fost recompensată cu Pulitzer.

Musicalul pop „MJ”, a cărui acțiune are loc în timpul unui turneu al lui Michael Jackson, a primit 10 selecții, la fel și „Paradise Sqare”, musical ce urmărește relația ce se deteriorează dintre imigranții irlandezi și newyorkerii afro-americani în secolul al 19-lea.

„The Lehman Trilogy” a primit cele mai multe nominalizări Tony pentru un spectacol de teatru, cu opt în total.

La secțiunile de interpretare s-au regăsit, între alții, numele celebre ca Mary-Louise Parker, Jesse Williams, Hugh Jackman și Sam Rockwell.

Câștigătorii au foost anunțați pe 12 iunie, într-o ceremonie ce a avut loc la Radio City Musical Hall și care a fost găzduită de actrița Ariana DeBose.

Regizoarea Marianne Elliott a făcut istorie la gala Tony

„The Lehman Trilogy” a câștigat premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru, „Company” a fost desemnat cea mai bună nouă montare a unui musical și „Take Me Out”, a unei piese de teatru.

Joaquina Kalukango a fost aleasă cea mai bună actriță într-un musical, pentru rolul din „Paradise Square”, despre imigranți irlandezi și afro-americani care încearcă să supraviețuiască în New York în timpul Războiului Civil.

„Company”, nouă montare a spectacolului lui Stephen Sondheim, a primit cinci statuete.

Marianne Elliott a făcut istorie la gala Tony, după ce a primit al treilea trofeu pentru regie. Ea i-a mulțumit lui Sondheim pentru că i-a permis să pună în prim-plan o femeie și a dedicat premiul tuturor celor care fac eforturi pentru a menține teatrele deschise.

Patti LuPone a fost premiată pentru rolul ei din acest musical, la fel și actorul Matt Doyle.

Organizatorii ceremoniei au dedicat un moment special creatorului de teatru Stephen Sondheim, care a murit în 2021.

Deirdre O’Connell a fost votată cea mai bună actriță într-un spectacol de teatru, pentru rolul din „Dana H.”, iar Jesse Tyler Ferguson, pentru rolul din „Take Me Out”.

La gala din acest an, actrița Angela Lansbury a fost recompensată cu trofeul Tony pentru întreaga activitate. Ea nu a fost prezentă la eveniment, premiul fiind ridicat în numele său de Len Cariou, cu care joacă în „Sweeney Todd”.

Sezonul acesta de pe Broadway a însemnat 34 de producții și a reprezentat revenirea completă în activitate a teatrelor după doi ani de pandemie. La ediția anterioară a premiilor, câștigătorii au fost aleși din 18 spectacole.