Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Chimie pe 2023
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2023

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2023 a fost acordat pentru descoperiri fundamentale în nanotehnologie cercetătorilor Moungi G. Bawendi (Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA), Louis E. Brus (Columbia University, New York, SUA) și Alexei I. Ekimov (Nanocrystals Technology Inc., New York, SUA).

Împărțit în mod egal, premiul a fost acordat „pentru descoperirea și sinteza punctelor cuantice”.

„Premiul Nobel pentru Chimie 2023 recompensează descoperirea și dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietățile. Aceste cele mai mici componente ale nanotehnologiei își răspândesc acum lumina de la televizoare și lămpi cu LED și pot, de asemenea, să ghideze chirurgii atunci când îndepărtează țesuturi tumorale, printre multe alte lucruri”, potrivit juriului.

Biochimiștii și medicii folosesc punctele cuantice pentru a cartografia țesuturilor biologice. Cercetătorii consideră că, în viitor, ar putea contribui la realizarea de electronice flexibile, senzori minusculi, baterii solare mai subțiri și comunicații cuantice criptate – așadar, explorarea potențialului acestor particule minuscule este abia la început.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi (Stanford University, California, SUA), Morten Meldal (University of Copenhagen, Denemarca) și K. Barry Sharpless (Scripps Research, La Jolla, California, SUA), pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale”.

Săptămâna Nobel a debutat pe 2 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat anul acesta oamenilor de știință dr. Katalin Kariko și dr. Drew Weissman, care au dezvoltat vaccinurile anti-Covid pe bază de ARN mesager, urmat de Nobelul pentru Fizică, pe 3 octombrie, acordat cercetătorilor Pierre Agostini (The Ohio State University, Columbus, SUA), Ferenc Krausz (Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania) și Anne L’Huillier (Lund University, Suedia) pentru „metode experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Nobelul pentru Literatură va fi acordat pe 5 octombrie, iar cel pentru Pace, pe 6 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 9 octombrie.