Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Pace pe 2022
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022

Comitetul norvegian al Nobel a decis să atribuie premiul Nobel pentru Pace pe 2022 activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Center for Civil Liberties.

Laureații reprezintă societatea civilă a țărilor lor de origine. Mulți ani, au promovat dreptul de a critica puterea și protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Au făcut eforturi deosebite pentru a documenta crime de război, abuzuri privind drepturile omului și abuzul de putere. Împreună, demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație, a motivat Comitetul.

Anul trecut, jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au fost laureați pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o precondiție pentru democrație și pace durabilă.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, până în 2021 inclusiv, unui număr de 137 laureați, dintre care 18 femei.

Nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace

Nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace poate fi făcută de orice persoană care îndeplinește criteriile Comitetului. O scrisoare de invitație nu este necesară. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție pot fi dezvăluite numai după 50 de ani.

Pentru 2022, au fost înregistrați 343 de candidați, dintre care 92 de organizații. Acesta a fost al doilea cel mai mare număr de candidați de până în prezent, după 2016, când 376 de persoane și entități s-au aflat pe lista Comitetului.

Săptămâna Nobel a debutat pe 3 octombrie, cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină, acordat cercetătorului suedez Svante Pääbo, și a continuat cu premiul pentru Fizică, pe 4 octombrie, acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, premiul pentru Chimie, care a revenit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless, și cu premiul pentru Literatură, ce a revenit scriitoarei franceze Annie Ernaux.

Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat pe 10 octombrie.

Premiul Nobel pentru Pace – trivia

Premiul Nobel pentru Pace a fost de 32 de ori împărțit între mai mulți laureați.

Un singur laureat al Nobelului pentru Pace a refuzat premiul – politicianul vietnamez Le Duc Tho. În 1973, el a fost ales împreună cu secretarul de stat american Henry Kissinger, pentru negocierile privind acordul de pace.

Le Duc Tho a spus că nu era în poziția de a accepta premiul, din cauza situației din Vietnam. Conflictul Vietnam (1959 – 1975) a avut loc între Republica Democrată Vietnam (nord) și Republica Vietnam susținută de Statele Unite (sud). Sudul și forțele americane au fost învinse în războiul încheiat cu unificarea Vietnamului sub guvernul comunist din nord.

Cel mai tânăr laureat al Nobelului pentru Pace este Malala Yousafzai, care avea 17 ani în 2014, când a primit distincția, iar cel mai vârstnic, Joseph Rotblat, în vârstă de 87 de ani în 1995, când a fost premiat.

Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.

Între 1901 și 2021, Premiile Nobel și Premiul Sveriges Riksbank au fost acordate de 609 ori unui număr de 975 de persoane și organizații. Având în vedere că unii cercetători au fost laureați de mai multe ori, în total, 943 de persoane și 25 de organizații au fost recompensate cu Nobel.

Premiul Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 900.000 de dolari.