Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov, laureații premiului Nobel pentru Pace pe 2021

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov, laureații premiului Nobel pentru Pace pe 2021

Comitetul norvegian al Nobel a decis să atribuie premiul Nobel pentru Pace pe 2021 Mariei Ressa și lui Dmitri Muratov pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o precondiție pentru democrație și pace durabilă.

Ressa și Muratov au fost aleși laureații acestui premiu „pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de expresie în Filipine și Rusia. În același timp, ei sunt reprezentanți ai tuturor jurnaliștilor care își apără idealul într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu obstacole tot mai mari”, a fost motivația comitetului.

Maria Ressa (născută pe 2 octombrie 1963, la Manila) se folosește de libertatea de exprimare pentru a expune abuzul de putere, folosirea violenței și autoritarismul în țara sa de origine, Filipine. Este fondator al companiei media Rappler care, din 2012, se ocupă cu investigații și pe care încă o conduce.

Dmitri Andreievich Muratov (născut în 1961, la Kuybyshev, acum Samara) apără de decenii libertatea de exprimare în Rusia, în condiții tot mai provocatoare. Se numără între cei care au pus bazele, în 1993, ziarului Novaja Gazeta. Din 1995 până în 2019, a fost redactor șef al publicației, considerată cea mai independentă din Rusia de azi, critică la adresa puterii.

Din 1901 au fost acordate 102 premii Nobel pentru Pace. Douăzeci și cinci de organizații și 18 femei se numără între laureați, iar de două ori distincția a fost împărțită la trei persoane.

De 31 de ori distincția a fost împărțită între doi laureați.

Un singur laureat al Nobelului pentru Pace a refuzat premiul – politicianul vietnamez Le Duc Tho. În 1973, el a fost ales împreună cu secretarul de stat american Henry Kissinger, pentru negocierile privind acordul de pace.

Le Duc Tho a spus că nu era în poziția de a accepta premiul, din cauza situației din Vietnam. Conflictul Vietnam (1959 – 1975) a avut loc între Republica Democrată Vietnam (nord) și Republica Vietnam susținută de Statele Unite (sud). Sudul și forțele americane au fost învinse în războiul încheiat cu unificarea Vietnamului sub guvernul comunist din nord.

Cel mai tânăr laureat al Nobelului pentru Pace este Malala Yousafzai, care avea 17 ani în 2014, când a primit distincția, iar cel mai vârstnic, Joseph Rotblat, în vârstă de 87 de ani în 1995, când a fost premiat.

Sursă text și foto: Nobelprize.org