Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Proiecte din Spania, Germania și Franța, între finaliștii la Premiul UE pentru Arhitectură Contemporană
gabriel garcia marquez library, bcn, © jesús granada

Proiecte din Spania, Germania și Franța, între finaliștii la Premiul UE pentru Arhitectură Contemporană

Finaliștii la Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană Mies van der Rohe 2024 au fost anunțați, iar în listă nu se regăsește „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, care se număra între primele 40 de proiecte selectate în urmă cu o lună.

Cele cinci lucrări de arhitectură finaliste sunt: Galeria de Artă Contemporană Plato din Ostrava (Moravia-Silezia, CZ), realizată de KWK Promes (Katowice, PL); Pavilionul de studiu din campusul Universității Tehnice din Braunschweig (Saxonia Inferioară, DE), realizat de Gustav Düsing & Max Hacke (Berlin, DE); Școala Reggio din Madrid, (Comunitatea Madrid, ES) de Andres Jaque / Office for Political Innovation (Madrid, ES); Renovarea Mănăstirii Saint-François din Sainte-Lucie-de-Tallano / Santa Lucia de Tallà (Corsica, FR), de Amelia Tavella Architectes (Aix en Provence, FR); și Häge din Lund (comitatul Scania, SE), de Brendeland & Kristoffersen Architects (Oslo, NO).

Cele două lucrări emergente finaliste sunt: Biblioteca Gabriel García Márquez din Barcelona (Catalonia, ES), de SUMA arquitectura (Comunitatea Madrid, ES), și Piața și Oficiul de Turism din Piódão (Portugalia Centrală, PT), de Branco del Rio (Coimbra, PT).

Lucrările au fost selectate de juriul competiției dintre toate nominalizările propuse de specialiști independenți și reprezentanți ai organizațiilor profesionale de arhitectură. Pentru premiul din 2024, au fost nominalizate de țările europene 362 de lucrări, dintre care 40 au ajuns pe lista scurtă. Acum, șapte sunt finaliste.

Premiul UE de arhitectură Mies van der Rohe va fi acordat în luna aprilie 2024.

Fotografie: Gabriel Garcia Marquez Library, Barcelona © Jesús Granada