Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Situri de patrimoniu din Turcia și Siria, devastate de cutremurele puternice din 6 februarie
gaziantep castel, turcia

Situri de patrimoniu din Turcia și Siria, devastate de cutremurele puternice din 6 februarie

Cutremurele puternice înregistrate pe 6 februarie în Turcia și resimțite și în Siria au devastat situri de patrimoniu, inclusiv un castel vechi de peste 2.000 de ani.

Mai multe structuri de patrimoniu au fost avariate după ce două cutremure cu magnitudine de peste 7,5 pe Richter au avut loc centrul și sudul Turciei și nord-vestul Siriei.

Potrivit rapoartelor oficiale, mai mult de 5.000 de persoane au decedat în Turcia și Siria, iar alte mii au fost rănite. Este așteaptat ca numărul victimelor și pagubele să crească.

Castelul Gaziantep și o catedrală, afectate

Cât privește patrimoniul, cea mai importantă structură distrusă este Castelul Gaziantep din sud-estul Turciei. Castelul din piatră, sit istoric și o atracție turistică, a fost construit de Imperiul Hitit ca turn de veghe spre finalul celui de-al doilea mileniu î.e.n.

Romanii au extins castelul în secolele al II-lea și al III-lea, iar în secolul al V-lea a fost extins din nou de împăratul bizantin Iustinian. Castelul avea 12 turnuri și un șanț care îl înconjura. Anul trecut, acesta a fost transformat în Muzeul Panoramic al Apărării și Eroismului din Gaziantep, care a expus artă și artefacte din timpul Războiului de Independență al Turciei în zidurile structurii.

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe drum”, a relatat CNN. „Balustradele din fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. De asemenea, zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit. În unele bastioane au fost observate fisuri mari”, a continuat raportul.

Alături de castel, cupola și zidul estic al moscheii Șirvani din secolul al XVII-lea s-ar fi prăbușit parțial.

Catedrala Buna Vestire din orașul Iskenderun din sudul Turciei s-a prăbușit aproape în totalitate, potrivit presei locale, a scris artnews.com. Biserica catolică a fost construită inițial între anii 1858 – 1871 și, după un incendiu, a fost reconstruită în 1901.