Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Un ceas de buzunar și o bucată din sicriul lui Edgar Allan Poe, donate muzeului din Virginia dedicat scriitorului

Un ceas de buzunar și o bucată din sicriul lui Edgar Allan Poe, donate muzeului din Virginia dedicat scriitorului

Un ceas de buzunar și alte zeci de obiecte care au aparținut lui Edgar Allan Poe au fost donate muzeului din Richmond (Virginia) dedicat scriitorului.

Ceasul de buzunar era folosit de Poe în perioada în care a scris povestirea „The Tell-Tale Heart”, în care naratorul compară bătăile inimii victimei lui cu ticăitul unui ceas. Curatorul Chris Semtner a spus că acest obiect este „important în mod special” pentru că autorul îl deținea în timp ce scria povestirea.

Colecționarul literar Susan Jaffe Tane a donat ceasul și alte aproximativ 60 de artefacte, inclusiv scrisori și prime ediții rare ale scrierilor lui.

„Este posibil să fie chiar ceasul pe care Poe l-a imaginat când a descris bătăile inimii bătrânului ca «un sunet jos, surd, rapid, asemănător unui ceas când este înfășurat în bumbac»”, a declarat Semtner, citează The Guardian.

Donația include și un fragment din sicriul original în care Poe a fost înmormântat, în 1849. Trupul lui a fost exhumat și mutat în cimitir în 1875, însă sicriul s-a rupt și rămășițele pământești au căzut.

„Poe a scris atât de multe povestiri despre a fi înmormântat de viu, încât pare potrivit că avem o parte din sicriul în care a fost înhumat”, a adăugat Semtner.

Printre obiecte se află și inelul de logodnă oferit de autor lui Sarah Elmira Royster Shelton. Ei au fost logodiți în adolescență, însă tatăl ei a rupt legătura. Mai târziu, s-au logodit pentru a doua oară, în ultima lună a vieții lui Poe, iar el i-a oferit un inel pe care este gravat numele Edgar. Scriitorul a murit cu 10 zile înainte de căsătorie.

Potrivit Poe Museum, Shelton a susținut ulterior că scriitorul i-a mărturisit că ea i-a inspirat ultimul poem, „Annabel Lee”, scris în 1949. Encyclopaedia Britannica scrie că soția și verișoara lui Poe, Virginia, care a murit în 1847, ar fi sursa de inspirație pentru acel poem. Cei doi s-au căsătorit când Virginia avea vârsta de 13 ani.

Muzeul va prezenta noile obiecte primite pe parcursul anului 2022, când marchează centenarul. Expoziția va fi deschisă pe 28 aprilie.