Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un cuplu francez luptă pentru o mască africană vândută cu milioane de euro. Activiștii cer repatrierea ei
masca ngil 1

Un cuplu francez luptă pentru o mască africană vândută cu milioane de euro. Activiștii cer repatrierea ei

O mască rară din Gabon este subiectul unei controverse în Franța. Un cuplu de vârstnici acuză un dealer de antichități de practici necinstite, după ce masca pe care i-a vândut-o pentru 150 de euro a fost adjudecată la o licitație contra sumei de 4,2 milioane de euro. De cealaltă parte, un grup de activiști cere repatrierea obiectului.

Le Monde a scris că pensionarii, care locuiesc în Eure-et-Loir, la sud de Paris, au cerut unei curți de apel din Nimes să hotărască ce compensații le sunt datorate.

Activiștii cer ca artefactul să fie returnat Gabonului, țară central africană colonizată de Franța între anii 1885 și 1960. În acea perioadă, forțele de ocupație au sustras resurse naturale și bunuri culturale, iar astăzi multe artefacte sunt împrăștiate în colecții din întreaga lume.

Masca vândută la licitație a fost descoperită în timp ce pensionarii făceau ordine pe proprietatea lor pentru a vinde ce nu le mai trebuia. Obiectul a fost păstrat pentru un dealer local, care l-a cumpărat în septembrie 2021. Câteva luni mai târziu, cei doi au aflat din ziare că masca fusese vândută la o casă de licitații din Montpellier pentru milioane de euro.

Listarea făcută de casa de licitații arăta că masca a fost luată în jurul anului 1917, în circumstanțe necunoscute, de guvernatorul francez René-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), „probabil în timpul unui tur în Gabon”.

În martie 2022, pornind de la 300.000 de euro, ea a fost vândută pentru 4,2 milioane de euro unui colecționar anonim, care a licitat prin telefon.

Activiștii din comunitatea gaboneză din sudul Franței au protestat în timpul licitației, cerând casei să o anuleze. Solange Bizeau, de la Collectif Gabon Occitanie, care a participat atunci la acțiune a declarat recent pentru The Guardian: „Acest proces este despre nepoții guvernatorului și un dealer de mâna a doua. Dar niciunul dintre ei nu are legitimitate cu privire la această mască. Ceea ce vrem e ca masca să fie restituită Gabonului”. Audierea celor doi vârstnici va avea loc în luna decembrie.