Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Uriaș oraș antic descoperit în Amazon posibil să dezvăluie o civilizație impresionantă
amazon, descoperire, stephen rostain

Uriaș oraș antic descoperit în Amazon posibil să dezvăluie o civilizație impresionantă

Un uriaș oraș antic a fost descoperit în Amazon, în estul Ecuadorului, ascuns timp de mii de ani de vegetația luxuriantă, iar descoperirea schimbă ceea ce știm despre istoria oamenilor care au trăit în regiune.

Este vorba despre zona Upano, la baza unui vulcan, unde casele și piețele erau conectate printr-o rețea de drumuri și canale.

Inițial, era crezut că oamenii trăiau doar nomadic sau în așezări mici în Amazon. „Acesta este mai vechi decât orice alt sit pe care îl cunoaștem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar această descoperire ne arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce înseamnă cultură și civilizație”, a declarat profesorul Stephen Rostain, director de cercetare la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, care a condus cercetarea.
„Schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează că erau grupuri mici, probabil fără veșminte, trăind în colibe și defrișând pământul – acest lucru arată că oamenii din vechime trăiau în societăți urbane complicate”, spune coautorul Antoine Dorison, potrivit BBC.

Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, iar oamenii au trăit acolo în jur de o mie de ani, potrivit arheologilor.

Este dificil de estimat cu exactitate câți oameni au trăit acolo la un moment dat, dar cercetătorii spun că numărul este cu siguranță de ordinul a zece mii, dacă nu chiar 100.000.

Case și o complexă rețea de drumuri

Arheologii au combinat săpăturile la sol cu o cercetare a unui areal de 300 de km pătrați folosind senzori laser montați într-un avion care ar putea identifica rămășițele orașului sub vegetația densă.

Această tehnologie a găsit 6.000 de platforme dreptunghiulare care măsoară aproximativ 20 m pe 10 m și având 2-3 m înălțime. Ele erau dispuse în grupuri de trei până la șase în jurul unei piețe cu o platformă centrală.

Cercetătorii cred că multe dintre ele erau locuințe, dar unele aveau scopuri ceremoniale. Un complex, la Kilamope, includea o platformă de 140 m pe 40 m.

Au fost construite prin tăierea dealurilor și crearea unei platforme de pământ deasupra.

O rețea de drumuri și poteci drepte lega multe dintre platforme, inclusiv una care se întindea pe o distanță de 25 km.

Dr. Dorison a declarat că aceste drumuri au fost partea cea mai surprinzătoare a cercetării. „Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță foarte mare, totul fiind conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant”, spune el, explicând că este mult mai greu să construiești un drum drept decât unul care să se integreze în peisaj. Profesorul crede că unele au avut o „semnificație foarte puternică”, poate legată de o tradiție sau de o credință.

Oamenii de știință au identificat și drumuri cu șanțuri de o parte și de alta, despre care ei cred că erau canale care ajutau la gestionarea apei abundente din regiune.

Au existat semne de amenințări la adresa orașelor – unele șanțuri blocau intrările în așezări și pot dovedi amenințări din partea populațiilor din apropiere.

Un sfert de secol de cercetare

Cercetătorii au găsit pentru prima dată dovezi ale existenței unui oraș în regiune în anii 1970, dar este prima dată când a fost finalizat un studiu cuprinzător, după 25 de ani de cercetare.

Acesta dezvăluie o societate mare și complexă, care pare să fi fost chiar mai mare decât binecunoscutele societăți mayașe din Mexic și America Centrală.

„Imaginați-vă că ați descoperi o altă civilizație precum cea mayașă, dar cu o arhitectură, o utilizare a terenului, o ceramică complet diferite”, afirmă José Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea Exeter, care nu a fost implicat în această cercetare.

Unele dintre descoperiri sunt „unice” pentru America de Sud, explică el, indicând platformele octogonale și rectangulare dispuse împreună. Societățile erau, în mod clar, bine organizate și interconectate, fapt dovedit de drumurile lungi și ascunse dintre așezări.

Nu se cunosc foarte multe despre oamenii care au trăit acolo și despre cum erau societățile lor. Pe platforme au fost găsite gropi și vetre, precum și borcane, pietre pentru măcinat plante și semințe arse. Probabil că oamenii din Kilamope și Upano care locuiau acolo se concentrau pe agricultură. Oamenii mâncau porumb și cartofi dulci și probabil că beau „chicha”, un tip de bere dulce.

Profesorul Rostain spune că a fost avertizat cu privire la această cercetare la începutul carierei sale, deoarece oamenii de știință credeau că niciun grup străvechi nu a trăit în Amazon. „Dar eu sunt foarte încăpățânat, așa că am făcut-o oricum. Acum trebuie să recunosc că sunt destul de fericit că am făcut o descoperire atât de importantă”, spune el.

Următorul pas pentru cercetători este să afle ce se află într-o zonă adiacentă de 300 km pătrați care nu a fost încă analizată.

Credit foto: prof. Stephen Rostain