Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Ziua Internaţională a Dansului #40
ziua internationala a dansului 40thanniversary

Ziua Internaţională a Dansului #40

Ziua Internaţională a Dansului, una dintre cele șapte arte, care pune în prim-plan expresivitatea și complexitatea corpului uman, reușind să traverseze orice graniță de limbaj, este marcată anual, începând din 1982, la data de 29 aprilie.

În București, a 40-a aniversare va fi punctată prin prima ediție a galei „Dans în jurul lumii”. Acest eveniment e organizat de Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” și Ministerul Culturii și are loc pe 29 aprilie, începând cu ora 19:00. Din program vor face parte variații clasice, jazz, dans modern și contemporan, dansuri populare și acro dance.

Pe 30 aprilie, Asociația Colorăm Zâmbete împreună cu Ministerul Culturii organizează în parcarea Bibliotecii Naționale a României, de la ora 11:00, flasmobul „În pași de dans”, la care vor participa zeci de copii.

Ziua Internaţională a Dansului, omagiu fondatorului baletului modern

Inițiativa de a sărbători această zi aparține Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI), partenerul principal pentru artele spectacolului al UNESCO, și marchează, în același timp, naşterea fondatorului baletului modern, promotor al dansului ca artă independentă, Jean Georges Noverre.

Conform Institutului Internațional de Teatru, Ziua Internațională a Dansului are ca obiective promovarea dansului în toate formele sale, să-i determine pe oameni să conștientizeze valoarea tuturor formelor de dans, dar și să ofere comunității dansului cadrul de a-și face cunoscută activitatea la scară largă, astfel încât guvernele și liderii de opinie să fie conștienți de valoarea și importanța acestei arte.

Kang Sue-jin, mesaj de Ziua Internațională a Dansului

În fiecare an, un coregraf sau un dansator renumit, selectat de Comitetul Internațional de Dans al ITI și Consiliul Executiv al ITI, transmite un mesaj care este tradus în numeroase limbi și replicat la nivel global.

Anul acesta, mesajul îi aparține directorului artistic al Korean National Ballet, dansatoarea sud-coreeană Kang Sue-jin.

Ea vorbește despre restricțiile din ultimii doi ani și spune că dansul este „o artă de moment care e dificil de restabilit în forma originală odată ce este finalizată pentru că este creată cu întreg trupul și sufletul”.

„Dansul este creat din momente efemere, care fac dansatorii să fie mereu în mișcare”, completează artista. „Ca dansatori, credem că fluturarea aripilor noastre oferă speranță inimilor celor care iubesc arta dansului și le dă curajul să depășească această pandemie”.