Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  A pictat Caravaggio un misterios tablou retras dintr-o licitație?

A pictat Caravaggio un misterios tablou retras dintr-o licitație?

Un tablou scos la vânzare în primăvară pentru 1.500 de euro ar putea fi un Caravaggio. Dacă ar fi autentificat, tabloul ar deveni una dintre cele mai scumpe opere de artă din lume.

Pilat din Pont îl prezintă pe Hristos mulțimii. Această scenă evanghelică a fost de mii de ori reprezentată, dar rar cu atâta forță. Acest tablou ar putea fi un Caravaggio autentic? Maestrul italian al barocului nu-și semna pânzele, potrivit unei anchete francetvinfo.fr.

Povestea începe la Madrid, în aprilie. O reputată casă, Ansorena, a organizat o vânzare cu numeroase pânze. Printre ele figura o operă reprezentându-l pe Hristos cu coroana de spini. Proprietarii l-au atribuit unui obscur discipol spaniol al lui Caravaggio.

„L’Ecce homo” pictat de Caravaggio?

Prețul, derizoriu, al acestui tablou a fost fixat la 1.500 de euro. Totuși, i-a atras atenția lui Fabrizio Moretti, negustor de artă.

„Această pictură este atât de excepțională, atât de modernă”, a explicat negustorul de artă. „Se poate vedea că este un Caravaggio, căci introduce teatralitatea în pictura sa (…). Are o forță pe care nu o pot descrie”. Este oare acel „Ecce homo” pe care Caravaggio l-a pictat la Napoli? Pânza a dispărut după ce a călătorit în 1659 către Madrid.

Maria Terzaghi, profesor universitar la Universitatea Roma Tre, specializată în opera lui Caravaggio, are certitudinea: ea este singurul expert care a putut studia tabloul de la Madrid înainte de retragerea din licitație. „Este el”, a asigurat ea în cotidianul La Repubblica. „Mantia purpurie cu care este îmbrăcat Hristos are aceeaşi valoare ca roşul Salomeei (cu capul Sfântului Ioan Botezătorul) de la Prado din Madrid”, lucrare de Caravaggio, potrivit specialistei. „Această operă prezintă o legătură profundă cu picturile realizate (de Caravaggio) la începutul sejurului său la Napoli”.

Autentificată, această operă ar putea valora mai mult de 150 de milioane de euro.

Guvernul spaniol a blocat vânzare și deci scoaterea operei din țară.