Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Achiziție rară – Tablou împărțit de Getty Museum și National Portrait Gallery
joshua reynolds portrait of mai (omai)

Achiziție rară – Tablou împărțit de Getty Museum și National Portrait Gallery

Un portret pictat de Joshua Reynolds a fost achiziționat, în colaborare, de Getty Museum din Los Angeles și National Portrait Gallery din Londra.

Cele două muzee au reușit să strângă 50 de milioane de lire sterline (61,9 milioane de dolari), suma necesară pentru a păstra tabloul „Portrait of Mai (Omai)” (cca. 1776) al lui Reynolds. Lucrarea a făcut obiectul unei interdicții de export în Marea Britanie, menită să permită muzeelor din această țară să concureze pentru a nu-l lăsa să părăsească definitiv țara.

În timp ce achiziția părea aproape sigură odată ce Getty s-a implicat, mulți au urmărit îndeaproape efortul depus de National Portrait Gallery pentru a strânge partea sa de fonduri înainte de expirarea timpului. Reprezentanții muzeului londonez au declarat că, în cele din urmă, au reușit să facă acest lucru datorită unei subvenții de 10 milioane de lire sterline de la National Heritage Fund; 2,5 milioane de lire sterline de la Art Fund, care nu a mai oferit vreodată o subvenție atât de mare; și sprijin din partea colecționarilor privați.

Nicholas Cullinan, directorul muzeului, a spus că aceasta este „cea mai importantă achiziție pe care National Portrait Gallery a făcut-o vreodată”.

Pentru că achiziția a fost finalizată, a fost confirmat că tabloul va fi expus la National Portrait Gallery când va fi redeschisă în iunie și că va apărea pentru prima dată în Los Angeles în 2026. Portretul lui Reynolds se va afla la Getty în perioada în care Jocurile Olimpice se vor desfășura în oraș.

Unul dintre primele portrete ale unei persoane de culoare în Regat

Această achiziție a fost atât de mult mediatizată deoarece acordul a fost neobișnuit, iar tabloul este considerat extrem de important din motive de istorie a artei.

Cu o înălțime de aproape doi metri și jumătate, el îl înfățișează pe primul polinezian care a vizitat Marea Britanie și este, potrivit unora, unul dintre primele portrete de acest fel din Marea Britanie ale unei persoane de culoare.

În 2001, colecționarul John Magnier l-a cumpărat la licitație pentru 10,3 milioane de lire sterline. Rețeaua de muzee Tate a încercat anterior să achiziționeze lucrarea, dar Magnier a refuzat oferta.

Achizițiile comune ale unor muzee internaționale sunt foarte rare. „Cele două instituții vor împărți tabloul în vederea expunerii publice, a cercetării și a îngrijirii de conservare, permițând și maximizând accesul publicului la lucrare în permanență”, se arată într-un comunicat al NPG. „«Mai» va călători periodic între cele două țări, împărțind timpul în mod egal între ele”.