Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Activiști pentru mediu au atacat cu ciocane un tablou de Velázquez 
venus, velazquez

Activiști pentru mediu au atacat cu ciocane un tablou de Velázquez 

Doi activiști au fost arestați luni la National Gallery din Londra după ce au atacat „The Toilet of Venus/ La Venus del espejo”, de Diego Velázquez, cu ceea „ce păreau a fi ciocane de salvare de urgență”, a precizat instituția britanică într-o postare pe platforma X.

Incidentul a avut loc cu puțin înainte de ora locală 11:00. Pictura a fost retrasă din expoziție pentru a putea fi inspectată de conservatorii muzeului, notează artnews.com.

O înregistrare video publicată de contul de X al grupării activiste Just Stop Oil arată două persoane purtând tricouri albe pe care sunt inscripționate cuvintele Just Stop Oil cu litere negre, trecând peste o frânghie de protecție joasă în fața picturii „Venus”, înainte de a sparge în mod repetat sticla care protejează pictura. După mai multe lovituri, cei doi se întorc și își aruncă „armele” înainte de a părea că se adresează vizitatorilor din galerie.

„Femeile nu au obținut votul prin vot”, spune una dintre activiste în înregistrare. „Este timpul pentru fapte și nu pentru cuvinte. Este timpul să oprim pur și simplu petrolul”. Al doilea activist continuă: „Politica ne dezamăgește. Politica a dezamăgit femeia în 1914. Dacă milioane de oameni vor muri din cauza noilor licențe pentru petrol și gaze, dacă iubim arta, dacă ne iubim familiile, trebuie să oprim pur și simplu petrolul”. Activiștii se așează apoi în fața lucrării, ținându-se de mână. Videoclipul este apoi suprapus cu o promovare a unui marș propus să aibă loc în Londra, organizat de grup și stabilit pentru 18 noiembrie.

Pictura, victimă a activiștilor pentru a doua oară

Lucrarea, cunoscută și sub numele de „The Rokeby Venus”, se numără printre cele mai prețioase din colecția National Gallery. Executat între anii 1647 și 1651, tabloul o prezintă pe zeița romană Venus, goală, întinsă cu spatele spre privitor și privind într-o oglindă ținută de fiul ei, Cupidon, reflexia ei fiind vizibilă.

Aceasta este a doua oară când tabloul a fost atacat. Prima, la care fac referire activiștii, a avut loc în 1914, când sufrageta Mary Richardson a intrat în National Gallery și a atacat lucrarea cu un satâr pentru carne, lăsând șapte tăieturi adânci în corpul lui Venus. Lucrarea a fost ulterior restaurată în întregime.

Acest nou atac are loc după ce, weekendul trecut, muzeele naționale și regionale din Marea Britanie au convenit să ia măsuri colective în ceea ce privește criza climatică, inclusiv să gestioneze colecțiile într-un mod mai sustenabil și să se folosească de poziția lor pentru a atrage atenția publicului asupra acestor probleme.