Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Amplă expoziție dedicată artistei Louise Bourgeois, la Palatul Belvedere din Viena
louise bourgeoise

Amplă expoziție dedicată artistei Louise Bourgeois, la Palatul Belvedere din Viena

Expoziția „Louise Bourgeois – Persistent Antagonism” va fi deschisă publicului în 22 septembrie și va putea fi vizitată la Palatul Belvedere din Viena până la 28 ianuarie 2024.

Belvedere va dedica o expoziție personală majoră unei artiste care, ca aproape nimeni alta, a modelat arta de astăzi.

Picturile semnate Louise Bourgeois vor putea fi descoperite în cadrul jubileului de 300 de ani al Belvedere.

Prezentate în galeriile baroce din Belvedere Inferior, picturile lui Louise Bourgeois din anii 1940 vor fi puse în dialog cu o selecție de sculpturi, instalații, desene și gravuri din toate perioadele carierei sale istorice.

Într-o operă care a acoperit o gamă largă de experimente formale și materiale, Bourgeois a reușit să exprime impulsuri contradictorii și opoziții binare – figurație și abstracție, masculin și feminin, conștient și inconștient – într-o singură lucrare.

Sculpturi monumentale

Până în anii 1990, ea a câștigat un renume mondial pentru realizările sale artistice, devenind celebră pentru sculpturile sale monumentale de păianjen și pentru Celulele de mărimea unei camere. Însă, în picturile sale în ulei realizate între 1938 și 1949, artista franco-americană a dezvoltat pentru prima dată vocabularul formal și a definit preocupările tematice pe care va continua să le exploreze în următoarele șapte decenii.

Expoziția, curatoriată de Sabine Fellner și Johanna Hofer, reprezintă prima dată când aceste picturi vor fi expuse ca un ansamblu de lucrări în Europa și este prima expoziție majoră a lucrărilor lui Bourgeois la Viena după o generație.

Foto: Louise Bourgeois – „Roof Song”, 1947 (c) The Easton Fondation