Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Angelou, Scorsese și Hockney, într-o expoziție la New York
one hundred and fifty years of painting, 2021 tacita dean

Angelou, Scorsese și Hockney, într-o expoziție la New York

„Face to Face”, o scrisoare de dragoste pentru artiști, cuprinde portretele unora ca Maya Angelou, scriitoare și activistă, Martin Scorsese, cineast, și David Hockney, artist vizual, și este deschisă la International Center of Photography din New York până pe 1 mai.

brigitte lacombe maya angelou, new york, 1987. foto brigitte lacombe

Maya Angelou, New York, 1987. Credit foto: Brigitte Lacombe

Expoziția, care a fost deschisă luna trecută, cuprinde mai mult de 50 de fotografii realizate de Brigitte Lacombe, de origine franceză, și de Catherine Opie, de origine americană, precum și două filme realizate de Tacita Dean, de origine britanică.

Printre personalitățile portretizate aici se numără Richard Avedon, Louise Bourgeois, Joan Didion, Miranda July, Rick Owens, Patti Smith, Mickalene Thomas, Kara Walker și John Waters.

Există o oarecare suprapunere de subiecte între cei trei artiști, invitând vizitatorii să compare.

brigitte lacombe martin scorsese și leonardo dicaprio, montreal, 2003. foto brigitte lacombe

Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, Montreal, 2003. Credit foto: Brigitte Lacombe

„Gândindu-mă la portret, mi-am dat seama că, desigur, mă uit la toate aceste fețe”, spune Helen Molesworth, scriitoare și curator al expoziției „Face to Face” la Centrul Internațional de Fotografie din New York. „Aceasta este o expoziție post-pandemică. Tocmai am ieșit din perioada în care am fost ținuți separat unii de alții și am fost mascați. Mi s-a părut oarecum stupid să mă găsesc uitându-mă la aceste fotografii ale unor oameni pe care îi admiram”, citează The Guardian.

david hockney, 2017 de catherine opie

David Hockney, 2017. Credit foto: Catherine Opie

Ea a continuat: „Ceea ce nu mi-am dat seama că se va întâmpla, dar s-a întâmplat cu adevărat în acest spațiu, este că toți acești trei artiști sunt artiști pre-digitali, care și-au început meseria în perioada analogică. O parte din acea sensibilitate analogică este acolo”.

Fotografie principală: One Hundred and Fifty Years of Painting, 2021 (c) Tacita Dean