Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Art Safari #10 – Expoziții John Constable, Ștefan Popescu, Lilian Theil, Ștefan Mureșan și artă coreeană, la Palatul Dacia-România
art safari denis oros

Art Safari #10 – Expoziții John Constable, Ștefan Popescu, Lilian Theil, Ștefan Mureșan și artă coreeană, la Palatul Dacia-România

Expoziții cu lucrări ale artiștilor John Constable, Ștefan Popescu, Lilian Theil și Mihai Mureșan sunt incluse în programul celei de-a zecea ediții Art Safari, care va avea loc la Palatul Dacia-România din București în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022.

În contextul unui parteneriat cu Victoria & Albert Museum din Londra, lucrări valoroase semnate de artistul britanic John Constable vor fi expuse în premieră la București. Alături de acestea vor sta și opere de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough și Jacob van Ruisdael. Potrivit unui anterior anunț făcut de organizatori, acestea au o valoare de peste 100 de milioane de euro.

Pavilionul Românesc va cuprinde trei expoziții – Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești și prieten al lui Constantin Brâncuși, Lilian Theil, artistă în vârstă de 90 de ani din Sighișoara, și Mihai Mureșan, pictor neorealist clujean.

Seeking Truth – The Art of John Constable

Expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable” cuprinde mai mult de 80 de uleiuri și gravuri, este construită în jurul lui John Constable (1776 – 1837), important pictor peisagist, și a pasiunii sale pentru artă.

Ioana Ciocan, directoarea Art Safari, a transmis într-un comunicat: „Victoria & Albert Museum, unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția «Seeking Truth – The Art of John Constable», curatori: dr. Emily Knight și Katharine Martin, care cuprinde opere de John Constable, dar și de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough, Jacob van Ruisdael. (…) Parteneriatul cu Victoria & Albert Museum ne onorează și confirmă statutul dobândit în timp de Art Safari București, drept cea mai importantă manifestare a scenei românești în domeniul artelor vizuale. Dacă în Pavilionul Internațional îl descoperiți pe John Constable, în Pavilionul Românesc expunem unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești – Ștefan Popescu. Peisaje care taie răsuflarea și o ediție complexă care merită descoperită mai ales în cadrul tururilor ghidate și Night Tours, experiențe de vizitare foarte apreciate de cei care ne trec pragul”.

Frumusețea autentică a Angliei, de John Constable

Expoziția „Seeking Truth: The Art of John Constable” prezintă, pentru prima dată în România, arta lui John Constable (1776 – 1837), unul dintre pictorii peisagiști de renume din toate timpurile. Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a manifestat o dragoste ce a durat toată viața față de zona rurală locală, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale artistice. Chiar și după ce s-a mutat din Suffolk și a pictat noi peisaje, locul acesta a rămas pentru el un bogat și nesfârșit izvor de inspirație.

john constable, full scale sketch of the leaping horse, 1824 5, victoria and albert museum, londra

Ca pictor, misiunea lui Constable a fost să redea adevărul și frumusețea lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plain-air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel și a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagiști din trecut. Constable a folosit culoarea într-o manieră liberă și extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuși, artistul a refuzat să se supună oricărui compromis în ceea ce privește propria viziune unică și inovatoare și a făcut experimente până la moartea sa, în 1837.

Expoziția curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.

„Suntem încântați să prezentăm colecția unică John Constable a V&A. Este pentru prima dată când o expoziție a celui mai mare pictor peisagist britanic este găzduită în România și suntem entuziasmați să vă prezentăm amploarea carierei sale. «Seeking Truth: The Art of John Constable» poartă vizitatorii într-o călătorie prin viața lui Constable și explorează viziunea sa artistică, sursele de inspirație și practica sa fascinantă”, au transmis dr. Katharine Martin și Emily Knight, curatoare ale expoziției.

Tot în Pavilionul Internațional se va găsi o expoziție realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, „Korean Beauty. Poster Art” – o expoziție de afiș semnată de Byoungil Sun.

Pavilionul Românesc

„Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curator: dr. Elena Olariu), realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

Ștefan Popescu este unul dintre cei mai apreciați pictori-călători ai artei românești, care s-a remarcat și prin participarea, pentru România, la nu mai puțin de trei ediții ale Bienalei de la Veneția. În perioada șederii sale la Paris, după 1900, s-a legat puternic de artiștii și oamenii de cultură români care trăiau în Franța, devenind, la Paris, unul din prietenii lui Constantin Brâncuși.

Ștefan popescu, Înserare peste chioggia, 1924, colecție privată

Ștefan Popescu, Înserare peste chioggia, 1924, colecție privată

În Franța a început să picteze marine, dar și peisajele solare și noroase ale coastelor bretone. Pentru marele său rafinament artistic, Ștefan Popescu este remarcat și celebrat întâi în Franța, astfel că primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. Abia în 1928 a primit în România Premiul Național al Salonului Oficial – manifestarea oficială anuală a artelor frumoase la București, înființată în 1924, după modelul parizian. Artistul a alternat călătoriile sale în Franța cu cele prin Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, dar și cu deplasări prin Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia și Germania. Ștefan Popescu a fost și unul dintre pictorii preferați de regina Maria, care i-a achiziționat unele dintre cele mai importante lucrări pentru colecția sa privată.

„Lilian Theil. O bătrână care zâmbește” (curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu) aduce în atenția publicului o artistă în afara normelor, în vârstă de 90 de ani, care locuiește și lucrează în Sighișoara.

Născută în Brașov în 1932, exmatriculată după primul an de studii de la Institutul Național de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, pe motiv de „origine nesănătoasă”, s-a (re)apucat de artă într-un exercițiu eliberator, după Revoluția din 1989. Din acel moment, Lilian Theil a inițiat un parcurs creativ extrem de personal, revelatoriu – artista a cusut un număr impresionant de lucrări pe suport textil.

„Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu). Artist cu o fascinație pentru peisajul exterior și interior, Mihai Mureșan face parte din noua generație de pictori neo-realiști formați în cadrul școlii de pictură clujene. Pânzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvăluie nu doar frânturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate. Peisaje și fragmente citadine, influențate de stările sale sufletești, exerciții de lămurire a lumii înconjurătoare, dar și interioare.

mihai mureșan, wild flowers, 2022

Mihai Mureșan, Wild Flowers, 2022

Program de vizitare expoziții

Art Safari: joi – duminică (12:00 – 21:00), 23 septembrie – 11 decembrie 2022, Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), strada Lipscani nr. 18-20, București

Biletele pot fi achiziționate pe www.artsafari.ro.

Foto: Art Safari #9, credit: Denis Oros