Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artiști români pe mapamond – Lucrări de grafică și sculptură, la București
Ștefănescu scheinder

Artiști români pe mapamond – Lucrări de grafică și sculptură, la București

Expoziția „Artiști români pe mapamond”, o călătorie prin istoria artei contemporane autohtone organizată cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, va fi deschisă pe 12 ianuarie în Sala Mare a sediului ICR din București.

Realizată printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român și Muzeul Național Brukenthal, împreună cu Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, expoziția cuprinde lucrări din colecția avocatului George Șerban și este curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Vernisajul e programat pe 17 ianuarie, la ora 17:30, iar expoziția va fi putea fi vizitată până pe 28 februarie 2023, de luni până vineri, între orele 09:00 și 18:00.

„Misiunea acestei expoziții, în fapt o serie expozițională în devenire, care va fi dezvăluită publicului la sediul Institutului Cultural Român, este să exploreze și să celebreze creațiile unor artiști români care, prin destinul lor creator, aparțin deja întregii lumi”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

El a precizat că expoziția va avea caracter itinerant și va marca, în țară și în străinătate, 20 de ani de la înființarea Institutului Cultural Român, „oferind o retrospectivă asupra graficii românești”.

Călătorie prin istoria artei contemporane românești

Expoziția „Artiști români pe mapamond” reunește lucrări realizate de mai mult de 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume, unde au activat sau încă activează.

„Expoziția propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice începând din anii 1970 și până în prezent. Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești, însă în expoziția de față se găsesc și lucrări de sculptură”, a spus Alexandru Constantin Chituță.

Expoziția este o pledoarie pentru artă, cu scopul de a contribui la promovarea artiștilor și creatorilor români de cultură din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. Colecționarul George Șerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artiști care sunt în expoziție.

„În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii ’90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii ’90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării”, a punctat George Șerban.

„Artiști români pe mapamond”, de la George Apostu la Jules Perahim

În expoziție vor fi prezentate lucrări ale artiștilor George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Șerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa, Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl și Gert Fabritius.

Foto: lucrare în tuș realizată în 1976 de Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder (1948, Sibiu – 2015, Germania)