Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artiștii cu cele mai scumpe picturi din lume în prezent

Artiștii cu cele mai scumpe picturi din lume în prezent

Pablo Picasso este în prezent semnatarul celor mai valoroase opere tranzacționate în licitații, potrivit unui clasament stabilit de site-ul money.co.uk.

O lucrare a artistului spaniol intitulată „Femme au beret et a la robe quadrille”, reprezentând-o pe muza artistului Marie-Thérèse Walter, cu un preț estimativ de 50 de milioane de dolari, a fost adjudecată la 68,7 milioane de dolari, în 22 februarie 2018, la Sotheby’s din Londra. Tabloul „La Femme au beret” a fost cumpărat direct de pe proprietatea artistului şi nu a fost niciodată pus în vânzare pe piaţă. Pânza a fost realizată la sfârşitul anului 1937, anul în care Picasso a dat naştere uneia dintre capodoperele sale, „Guernica”.

Vânzări totale de 1,24 miliarde de dolari pentru 15 tablouri de Picasso

Spaniolul, a cărui artă este expusă în muzee din întreaga lume, a vândut 15 cele mai scumpe tablouri. Aceste vânzări au totalizat 1,24 miliarde de dolari. În 2015,  „Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” a fost vândut pentru 179.365.000 de dolari, stabilind un record mondial de licitație pentru orice operă de artă.

Artistul american Andy Warhol se află pe poziția a doua cu opt lucrări vândute contra sumei de 796,4 milioane de dolari. În 2013, lucrarea sa „Silver Car Crash (Double Disaster)” (1963) a fost adjudecată la 105 milioane de dolari la Sotheby’s, fiind atunci cel mai mare preț pentru un artist american, până când a fost detronat de „Untitled” (1982) al lui Jean-Michel Basquiat.

Pe locul trei este Mark Rothko. Șapte dintre cele mai scumpe picturi ale sale vândute la licitație au generat un total de 768.9 de milioane de dolari.

Da Vinci, pe locul nouă

Poate fi o surpriză faptul că Leonardo da Vinci este pe locul nouă, după ce „Salvator Mundi” a ținut prima pagină a ziarelor în 2017 cu uimitoarea vânzare de 450,3 milioane de dolari. În 2021, o schiță a capului unui urs, de mărimea aproximativă a unui post-it, semnată Da Vinci, a fost vândută pentru 12,2 milioane de dolari.

Un alt artist faimos, Vincent van Gogh, s-a clasat pe locul cinci, după Willem de Kooning. Cele mai scumpe nouă picturi ale artistului olandez însumează 557,7 milioane de dolari. În noiembrie 2021, „Meules de blé” (1888) de Van Gogh, o lucrare pictată pe hârtie a unei scene cu căpițe din Arles, a fost adjudecată la 35,9 milioane de dolari.

Potrivit money.co.uk, valoarea totală a celor mai influente 62 de tablouri vândute la licitații de primii 10 artiști este echivalentă cu 6,32 trilioane de dolari.

Foto credit: Sotheby’s