Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul disident chinez Ai Weiwei şi cineastul german Wim Wenders, laureaţi ai Praemium Imperiale
ai weiwei tate modern london

Artistul disident chinez Ai Weiwei şi cineastul german Wim Wenders, laureaţi ai Praemium Imperiale

Artistul disident chinez Ai Weiwei şi cineastul german Wim Wenders fac parte dintre laureaţii celei de-a 33-a ediţii a Praemium Imperiale, considerat drept „Nobelul artelor” şi care îl recompensează anul acesta şi pe pianistul polonez Krystian Zimerman.

Palmaresul acestui premiu prestigios, care a fost acordat pentru 164 de artişti de la crearea sa, între care lui Jean-Luc Godard, decedat marţi, Peter Brook sau David Hockney, a fost anunţat joi.

Premiu în valoare de 15 milioane de yeni

Premiul a fost creat în 1988 de Japan Art Association şi oferă fiecărui laureat suma de 15 milioane de yeni (în jur de 105.000 de euro).  Tradiţional, este acordat în octombrie, în cadrul unei ceremonii la Tokyo în prezenţa prinţului Hitachi, unchiul împăratului Naruhito al Japoniei.

Ai Weiwei, artist pluridisciplinar omniprezent pe planetă şi cunoscut pentru performanţele artistice politice care pun la îndoială ordinea stabilită, a fost închis în ţara sa de origine în 2011 pentru poziţiile sale anti-sistem. El a revenit aici la mijlocul anilor ’90 după ce a trăit mai mulţi ani în Statele Unite. El a fost recompensat la categoria „sculptură”.

Regizorul german Wim Wenders, distins la categoria cinema, este autorul lungmetrajului „Cerul deasupra Berlinului” şi unul dintre pionierii noului cinema german al anilor ’70.

Au fost recompensaţi şi pictorul italian Giulio Paolini, pianistul polonez Krystian Zimerman şi arhitecţii japonezi Kazuyo Sejima şi Ryue Nishizawa.

Premiul de încurajare pentru tinerii artişti a fost acordat Kronberg Academy Foundation, instituţie culturală cu sediul în Germania care oferă formare pentru tinerii muzicieni excepţional dotaţi.