Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul Keith Piper, angajat de Tate Britain să modifice „imaginea rasistă” dată de un mural semnat Rex Whistler
london,,england ,september,27,,2019:,the,facade,of,the,tate

Artistul Keith Piper, angajat de Tate Britain să modifice „imaginea rasistă” dată de un mural semnat Rex Whistler

Artistul Keith Piper a fost angajat de Tate Britain să modifice „imaginea rasistă” dată de un mural semnat Rex Whistler și aflat în restaurantul instituției din Londra.

„The Expedition in Pursuit of Rare Meats”, pictura lui Rex Whistler (1905 – 1944), care se află într-o încăpere folosită pentru restaurant, include descrieri ale sclavilor afro-americani și caricaturi cu figuri asiatice. Reprezentanții Tate au spus la începutul anului că încăperea nu va mai deservi restaurantul, așa cum a făcut-o în ultimele decenii, și că noua lucrare va fi expusă „alături și în dialog cu muralul, redefinind modul în care este perceput spațiul”.

Săptămâna aceasta, muzeul a anunțat că spațiul se va redeschide cu pictura murală intactă, dar însoțită de o nouă lucrare a artistului britanic Keith Piper care răspunde controversei.

Cea mai recentă dată stabilită pentru redeschiderea spațiului este toamna lui 2023.

Comisia de etică a Tate a decretat lucrarea ca ofensatoare

În anul 2020, membrii comisiei de etică de la Tate au spus că sunt de părere „fără echivoc, că imaginea dată de lucrare este ofensatoare”.

Lucrarea „The Expedition in Pursuit of Rare Meats” nu ar trebui modificată sau înlăturată, au spus ei, însă au observat că există o „alăturare incomodă a muralului cu spațiul pentru mâncat”.

Alex Farquharson, directorul Tate Britain, a transmis într-un comunicat: „Muralul lui Rex Whistler prezintă o provocare unică. A rămas la fel pe pereții unui restaurant aproximativ un secol, în timp ce muzeul din jur s-a schimbat constant. Tate Britain este acum un spațiu de continuă schimbare, unde trecutul și prezentul sunt juxtapuse și unde arta este deschisă tuturor”.

El a adăugat: „Muralul este parte din istoria noastră instituțională și culturală și trebuie să ni-l asumăm, dar această nouă abordare ne va permite să reflectăm asupra valorilor și angajamentelor pe care le avem azi și să aducem noi voci și idei în prim plan”.