Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artistul Michael Hayden susține că Jeff Koons a însușit o sculptură a sa pentru o serie din 1989

Artistul Michael Hayden susține că Jeff Koons a însușit o sculptură a sa pentru o serie din 1989

Jeff Koons, cel mai scump artist în viață vândut la licitații, este implicat din nou într-o dispută legală, după ce artistul canadian Michael Hayden l-a dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor.

Hayden susține, în procesul deschis luna aceasta la New York, că Jeff Koons a încorporat o sculptură ce reprezintă un șarpe și o piatră pe care el a creat-o în recuzită de scenă pentru Ilona Staller (fost star porno devenit politician, cunoscută sub numele Cicciolina, fosta soție a lui Koons) în celebra serie din 1989, „Made in Heaven”, relatează theartnewspaper.com.

În trei lucrări din serie – o litografie, o sculptură în lemn și o pictură în ulei – Koons și Staller sunt portretizați în diverse ipostaze erotice deasupra sculpturii.

Hayden a spus că a conștientizat acest lucru abia în 2019.

El susține acum că Jeff Koons a comis „o infracțiune globală flagrantă” și cere, între altele, reținerea de la vânzare a lucrărilor din seria „Made in Heaven” în care apare sculptura și să fie creditat în viitoare expuneri ale acestora.

Koons nu a comentat și nici galeria Pace, care îl reprezintă.

„Există un punct în care «să te inspiri» devine «infracțiune» și această linie este uneori dificil de trasat, mai ales cu arta însușită”, a declarat avocata Leila Amineddoleh, fondator și director al Amineddoleh & Associates. „Legea privind dreptul de autor este constant în schimbare, mai ales pentru că se aplică artei plastice, pentru că lumea artei se dezvoltă de asemenea continuu. Artiștii împing granițele și folosesc arta pentru a pune la îndoială sau pentru a critica legea”, a adăugat ea.

Credit foto: Jeffkoons.com