Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala Albastră la Brașov – Sute de artiști și mai mult de o mie de lucrări, în galerii, muzee și spații neconvenționale
bienala albastra 1

Bienala Albastră la Brașov – Sute de artiști și mai mult de o mie de lucrări, în galerii, muzee și spații neconvenționale

Cea de-a treia ediție a evenimentului Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală Brașov va avea loc între 1 octombrie și 5 noiembrie, cu titlul „Oximoron”.

Bienala Albastră este cel mai mare eveniment dedicat artelor vizuale din centrul României, iar anul acesta va reuni sute de artiști din țară și străinătate care își vor prezenta lucrările în expoziții solo și colective.

O mie de lucrări de artă 

Mai mult de o mie de opere artistice realizate de 400 de artiști din țară și din străinătate selecționați și de 13 artiști consacrați invitați speciali vor fi expuse în 24 de spații din Brașov și din zona metropolitană (Codlea, Feldioara, Făgăraș).

Acest amplu demers artistic valorifică creațiile artiștilor vizuali din medii variate – pictură, sculptură, grafică, arta textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping și alte tehnici mixte.

Sunt organizate expoziții de grup și de autor, dar și întâlniri cu artiștii, recitaluri, lansări de carte, dezbateri culturale, ateliere educative. Este încurajată comunicarea între artiști, critici de artă si curatori, actanții culturali și public.

bienala albastra 2

Oximoron, ca figură retorică

Fiecare ediție a avut o temă aleasă de curatori: prima ediție, „Hronicon” din 2019, a adus în atenție tema artistului cronicar al vremurilor sale, iar „Essentia” în 2021, desfășurată în contextul pandemiei, a propus o introspecție, o întoarcere la esență.

Ediția din acest an explorează artistic o temă incitantă: oximoronul ca figură retorică prin care dorim să reflectăm împreună asupra problemelor lumii contemporane, asupra dualității, tensiunilor și diversității regăsite în realitatea complexă în care trăim.

Bienala Albastră – Bienala Internațională de Artă Vizuală din Brașov 2021 – Essentia a fost desemnat Proiectul de Arte Vizuale al anului de către Consorțiul Cultural Corona, la Premiile Anului 2021 în Cultură, gală ce a avut loc la Brașov.

Mai mult de 500 de aplicanți pentru ediția din 2023

În perioada iulie – septembrie, s-a desfășurat apelul de înscriere a artiștilor vizuali care doresc să își expună lucrările la bienală, fiind invitați să aplice artiști vizuali, indiferent de țara de origine sau de tehnica de exprimare.

Au aplicat 500 de artiști vizuali români și străini, dintre aceștia fiind selectați de curatori 400 de artiști, care vor expune una sau două lucrări în cadrul expozițiilor bienalei dedicate participanților.

Bienala va cuprinde și expoziții colective (Grupul Orașelor înfrățite Brașov – Nurnberg) expoziția de debut a graficianului Andrei Răzvan Neciu, expoziții ale unor colecționari (Colecția Michel Gavaza- Tours, Franța, Mariana Florescu – Reșița) și expoziții de autor ale unor artiști consacrați internațional și național: Desislava Deneva – Dede din Bulgaria, din Franța – artiștii Alexandra Vassilikian, Samy Briss, Philippe Thomarel și Cristian Paraschiv, Virgilius Moldovan din Austria, Thomas Fackler din Germania, iar din România – artiștii Andrei Cozlac, Gabriela Drinceanu, Maria Gliga, Marta Jakobovits, Cela și Costin Neamțu.

bienala albastra

Galerii, muzee și spații neconvenționale

Lista spațiilor de expunere unde publicul va avea acces gratuit la expoziții de artă și la evenimente culturale conexe include mai multe galerii de artă – Galeria 9, Galeria KronArt, Galeria Inspiratio, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural Apollonia.

Acestora li se adaugă instituții de cultură ca Muzeul de Artă Brașov, Opera Braşov, Filarmonica Brasov,Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov, Muzeul Casa Muresenilor Brașov, Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Centrul Cultural Reduta, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, dar și spații neconvenționale – Turnul Alb, Curtea interioară a Primăriei Municipiului Braşov, Librăria Cărturești, CATTIA – Brașov, Vila Adler, Casa Junilor – Centrul de Informare Turistică.

În plus, evenimente vor avea loc în Parcul Piața Teatrului Nr. 1 și Piața Sfatului, precum și în instituții și monumente istorice din zona metropolitană – Muzeul Tradițiilor Codlene, Cetatea Feldioara – Marienburg, Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”.

De la prima sa ediție, din 2019, Bienala Albastră a reușit să poziționeze Brașovul pe harta evenimentelor culturale de gen din țară și nu numai, propunând la fiecare doi ani o nouă experiență artistică.

Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2023 – Oximoron este organizată de Asociația Culturală Artessentia și este rodul colaborării acesteia cu organizații și instituții de cultură prestigioase din Brașov și bazată în principal pe implicarea actanților culturali locali și pe voluntariat. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și co-finanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Credit foto: Asociația Culturală Artessentia