Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala de arhitectură Beta 2022, toamna aceasta la Timișoara. Apelul pentru înscrieri la expoziția-concurs, deschis
bienala timișoareană de arhitectură beta 2022

Bienala de arhitectură Beta 2022, toamna aceasta la Timișoara. Apelul pentru înscrieri la expoziția-concurs, deschis

Bienala timișoreană de arhitectură – Beta 2022 va avea loc în perioada 23 septembrie – 23 octombrie. Cea de-a patra ediție vorbește despre „orașul, un bun comun” și este dedicată proiectelor și acțiunilor capabile să genereze spații urbane excepționale, punând la îndoială legile, regulile și codurile pe baza cărora orașele, în mod tradițional, sunt create și locuite.

Expoziție-concurs cu premii de 14.000 de euro

Expoziția-concurs Beta 2022 este unul dintre principalele evenimente din cadrul bienalei.

Concursul este deschis pentru toți cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiunea DKMT (ce cuprinde județele Timiș, Caraș – Severin, Arad și Hunedoara din România, județele Csongrád, Bács-Kiskun din Ungaria și provincia Vojvodina din Serbia), dintre care: arhitecți, urbaniști, peisagiști, scenografi, light artists, absolvenți de arhitectură, arhitectură de interior, urbanism, arte vizuale, design, inginerie, IT, dar și administrații, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc.

Participanții pot înscrie deja lucrări realizate în ultimii doi ani (proiecte finalizate / propuneri / proiecte care interpretează rolul arhitecturii, inclusiv eseuri sau fotografii abordând tema generală a bienalei), în următoarele șapte categorii competiționale: spațiu construit; spațiu interior; spațiu public; lucrări de licență; inițiative, experimente sau viziuni; eseu și fotografie.

Termenul limită pentru înscrierea în concurs este 28 iulie 2022, ora 16:00 (EET).

Concursul Beta 2022 se desfășoară online, pe competition.betacity.eu, site care conține toate materialele necesare înscrierii și care e accesibil în română și engleză.

Expoziția-concurs Beta 2022 oferă premii în valoare de 14.000 euro, fiind considerate șapte premii a câte 1.000 de euro și 14 mențiuni a câte 500 de euro, respectiv 1 premiu și 2 mențiuni pentru fiecare categorie. Juriul va decide, la final, modul de distribuire a acestor premii și mențiuni, inclusiv numărul acestora, cu respectarea încadrării în valoarea totală.

Trei jurii, grupate pe categorii competiționale

Lucrările înscrise în concurs vor fi evaluate de către 3 jurii, grupate în funcție de cele 7 categorii competiționale. Componența juriilor este stabilită de echipa de organizare a expoziției-concurs Beta 2022, ținând cont de orientarea profesională și de experiența în domeniile enunțate prin categorii. Formatul final al juriului va fi anunțat în curând.

Prin cele două componente consacrate – concursul de proiecte și expoziția -, acest eveniment susține și promovează arhitectura de calitate din euroregiunea DKMT, fiind conceput ca o interfață de relaționare atât în cadrul profesiei, cât și între profesie și mediul socio-cultural în care aceasta activează.

Organizatorul bienalei timișorene de arhitectură – Beta 2022 este Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate, crearea și susținerea unui mediu propice interacțiunii dintre corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.

Evenimente la Beta 2022

Complementar expoziției-concurs Beta, în programul bienalei timișorene de arhitectură Beta 2022 apar evenimente precum expoziția principală, care poartă titlul „Another Breach in the Wall”. Aceasta va prezenta 19 intervenții care vor fi realizate pe străzile din Timișoara: nouăsprezece „micronațiuni” fictive menite să evidențieze părțile critice ale orașului contemporan și să le ofere o soluție creativă.

Echipa de curatori este formată din arhitectul și curatorul Daniel Tudor Munteanu și criticul de arhitectură, curatorul și cercetătorul Davide Tommaso Ferrando.

Scopul final al Beta 2022 este să demonstreze cum spațiul urban, (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, avem grijă unii de ceilalți, colaborăm și multe altele) poate fi creat de oricine dispune de instrumentele și planul potrivit.

Beta este un proiect cultural strategic al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România și proiect prioritar al Ordinului Arhitecților din România, pentru perioada 2019 – 2024, fiind co-finanțat prin timbrul de arhitectură, dar și de Primăria Munincipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Orașul de pe Bega a fost ales Capitală Europeană a Culturii 2023, iar programul este centrat pe sloganul „Luminează orașul prin tine! / Shine your light – Light up your city!”, ce reflectă călătoria de la individ la cetățean european conștient și implicat, în care sunt înrădăcinate valorile comunității și pasiunea.