Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Brâncuși, într-o instalație a lui Călin Dan expusă la București
calin dan

Brâncuși, într-o instalație a lui Călin Dan expusă la București

Constantin Brâncuși este subiectul unei noi instalații create de Călin Dan care va fi expusă la /SAC Berthelot începând cu 27 aprilie și până pe 30 iunie.

„Stoarcerea lui B” este o nouă etapă a călătoriei lui Călin Dan în căutarea spiritelor ce populează versiunea lui asupra istoriei (artelor).
/SAC a găzduit, în 2019, „Alzheimer” – o instalație deopotrivă emoționantă și ironică, în care artistul celebra condiția fragilă a creatorului printr-un șir de lucrări (desene, fotografii, video, sculptură) inspirate de personalități precum Aby Warburg, Marcel Duchamp și Ion Grigorescu.

În 2021, a urmat „La cuisse de Marcel”, o instalație în care Călin Dan i-a reunit în spațiile Muzeului de Artă Craiova pe Anish Kapoor, Paul Neagu, Ciprian Mureșan și Romelo Pervolovici, în jurul a ceea ce artistul consideră a fi manifestarea supremă a ambiguității geniului brâncușian – coapsa.

Revenind la /SAC cu „Stoarcerea lui B”, artistul îl menține în centrul discursului pe Brâncuși, al cărui spirit tutelează o instalație ce reia teme recurente: sculptura ca materialitate, sculptura ca artefact utilitar, dar și obsesia brâncușianismului patrimonial, a tendinței de a-l închide pe Constantin Brâncuși în perimetrul artei naționale, de unde el evadează mereu către alte orizonturi, unde se întâlnește, din nou, cu Duchamp.

Vernisajul e programat pe 27 aprilie, între orele 18:00 și 22:00.