Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Broderie heraldică din epoca fanariotă, recuperată de Statul român cu 5.100 de euro 
broderie heraldica mnar

Broderie heraldică din epoca fanariotă, recuperată de Statul român cu 5.100 de euro 

O importantă broderie heraldică din epoca fanariotă a fost cumpărată la Paris de Statul român cu puțin peste 5.100 de euro, intrând în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.

MNAR a achiziționat cu sprijinul Ministerul Culturii broderia din secolul al XIX-lea.

„Este un succes faptul că o piesă deosebit de rară pentru patrimoniul cultural național, o broderie heraldică din epoca fanariotă, revine în țară, la Muzeul Național de Artă a României. (…) Achiziționarea lucrării și intrarea acesteia în colecția Muzeului Național de Artă al României este lăudabilă, iar astfel de eforturi ale muzeelor trebuie încurajate pentru a reuși să ne îndeplinim misiunea primordială, aceea de a proteja și promova patrimoniul cultural național mobil”, a transmis ministrul Raluca Turcan.

Broderia, valoros document istoric

Piesa, cu dimensiunile 102 x 71 cm, este brodată cu fir din argint aurit, mătase colorată și paiete pe suport de mătase de culoare crem și prezintă pe margine un galon din fir metalic. Este un valoros document istoric de reprezentare statală, unica identificată cu stemele celor două principate române și cu inițialele voievodului Ioan Alexandru Nicolae Suțu (1758 – 1821), ultimul domnitor fanariot al Țării Românești.

Până în anii `70 ai secolului trecut, ea a figurat în colecția heraldistului Mihail G. Ștephănescu, membru fondator al Comisiei de Heraldică, Genealogie și Sfragistică de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, nepotul arhitectului Victor G. Ștephănescu (1877 – 1950) și strănepotul compozitorului George Ștephănescu (1843 – 1925), fondatorul Operei Naționale Române.

„Prin această achiziție, am recuperat un obiect de patrimoniu cultural național de o raritate excepțională”, afirmă Călin Stegerean, directorul general al MNAR.

Broderia restaurată, expusă în Galeria de Artă Veche Românească

După parcurgerea întregului proces de conservare – restaurare, piesa va fi expusă publicului în Galeria de Artă Veche Românească, integrându-se celui mai complex și valoros fond patrimonial de textile medievale și premoderne din România, potrivit MNAR.

Achiziția a fost realizată cu prilejul unei licitații organizate în luna noiembrie 2023 la Paris de casa de licitații Art Richelieu cu suma de 5.152 euro, taxe incluse, cu spijinul logistic al reprezentanților misiunii diplomatice a României la Paris, conduse de ambasadoarea Ioana Bivolaru.