Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopere ale artei occidentale – expuse la Teheran, după ce au fost în depozite, timp de decenii
Muzeul de Artă Contemporană,Teheran, Curatorial

Capodopere ale artei occidentale – expuse la Teheran, după ce au fost în depozite, timp de decenii

Capodopere ale artei occidentale, inclusiv lucrări semnate de Andy Warhol şi Pablo Picasso, sunt expuse la Teheran, după ce au fost depozitate timp de decenii, informează The Guardian, care citează Associated Press.

Aceste opere au fost considerate jignitoare la adresa culturii iraniene, începând cu finalul anilor ‘70.  Dar Teheranul este un loc al contradicţiilor şi mii de persoane au venit să vadă capodopere ale artei plastice contemporane europene sau americane, la Muzeul de Artă Contemporană din Teheran.

Un muzeu de milioane, în anii ‘70

Şahul Mohammad Reza Pahlavi şi soţia sa Farah Pahlavi, care a deţinut titlu regal, au girat construcţia muzeului dedicat artei contemporane, pentru care au achiziţionat colecţiii de milioane de dolari, în anii ’70, când piaţa petrolului era în expansiune. După inaugurare, muzeul a găzduit opere de Mark Rothko, Claude Monet sau Jackson Pollock.

Dar din 1979, după schimbarea regimului, capodoperele au fost închise în depozite.  Expoziţia prezentă, dedicată minimalismului, găzduieşte opere create de 34 de artişti occidentali şi până în prezent a fost vizitată de peste 17.000 de persoane.