Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ceea ce contează pentru noi (astăzi) – Patru artiste expun la Timișoara
expozitie jecza

Ceea ce contează pentru noi (astăzi) – Patru artiste expun la Timișoara

„Ceea ce contează pentru noi (astăzi)” este un prim episod dintr-o serie de expoziții ce își propune să realizeze o cercetare și o radiografiere a celor mai recente narațiuni artistice contemporane, așa cum sunt ele exprimate astăzi de artiștii din România, unii dintre ei aflați la începutul carierei, alții parcurgând deja etape importante în definirea propriilor direcții și practici. Aceasta este explicația curatoarei Alina Șerban pentru expoziția ce va fi vernisată pe 1 iulie, la Jecza Gallery din Timișoara, unde va rămâne deschisă până pe 1 septembrie.

Vladiana Ghiulvessi, Iuliana Grădinaru, Alexandra Satmari și Virginia Toma sunt artistele care expun.

Obiectivul seriei de expoziții este de a investiga motivațiile și tipul de gândire vizuală care se configurează în cadrele unor realități contradictorii care adeseori stau sub semnul precarității, al conflictului, al fricii, dar care dezvoltă deopotrivă noi orientări către solidaritate, angajament civic și noi eforturi de redefinire a proiectului modernității.

Curatoarea continuă: primul episod stă sub semnul unei așa-numite „nostalgii progresive” marcate de o întoarcere la forma geometrică, evocând premisele unui nou tip de abstracție de natură serialistă generată nu de căutări de natură logică, așa cum ne-am aștepta, ci de anumite deducții de natură socială.

Multe dintre lucrările incluse în expoziție, deși definite de caracterul lor minimalist, abstract, tind să capete statutul unor obiecte relaționale, eliberând obiectul artistic de inerția formalismului.

Cine sunt artistele care expun

Vladiana Ghiulvessi (1994, Baia Mare) este licențiată în Etnologie la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, și a urmat studii universitare de master, specializarea Pictură, la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Trăiește și lucrează în Baia Mare.

Iuliana Grădinaru (1998, Bârlad) a absolvit secția Sculptură la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, unde este în prezent studentă la master, specialitatea Sculptură. Trăiește și lucrează în Iași.

Alexandra Satmari (1997, Arad) a urmat cursuri universitare și de master la Facultatea de Arte și Design, departamentul Sculptură, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Trăiește și lucrează în Timișoara și Arad.

Virginia Toma (1983, București) a absolvit secția ceramică din cadrul Facultății de Arte Decorative și Design, Universitatea Națională de Arte din București. E co-fondator al spațiului independent Cabinet 44 din București. Trăiește și lucrează în București.

„Ceea ce contează pentru noi (astăzi)” este parte a platformei Basic Projects, o propunere avansată de Andrei Jecza și Alina Șerban.