Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Cele mai importante expoziții din lume în 2022

Cele mai importante expoziții din lume în 2022

Revenirea Biennale și Documenta, expozițiile dedicate artiștilor Donatello și Cézanne, precum și festivalul de sculptură de la Qatar World Cup sunt evenimentele de neratat în 2022. Din cauza pandemiei de Covid-19, vizitatorii trebuie să verifice înainte de călătorie care este situația sanitară din țările respective.

Yves Saint Laurent aux Musées

Musée d’Art Moderne de Paris, Centre Pompidou, Musée d’Orsay, Musée National Picasso Paris, Musée Yves Saint Laurent Paris, Musée du Louvre, 29 ianuarie – 15 mai (va fi închisă pe 15 aprilie la Musée Picasso)

În urmă cu 60 de ani, era organizată prima prezentare de modă sub numele Yves Saint Laurent (YSL). Pentru a marca acest moment, șase muzee pariziene, de unde designerul francez s-a inspirat, au colaborat la o expoziție majoră. Fiecare va combina creațiile YSL cu lucrări ale unor artiști precum Mondrian, Picasso, Matisse, Bonnard și Dufy. De exemplu, la Musée d’Art Moderne din Paris, alături de „La Fée Electricité” a lui Dufy vor fi trei rochii de mătase spectaculoase, în timp ce Musée d’Orsay se va axa pe fascinația cu Marcel Proust care i-a inspirat lui Saint Laurent smokingul, primul pentru femei. Musée National Picasso va explica cât de mult l-a influențat artistul spaniol pe Saint Laurent.

The World of Stonehenge

British Museum, Londra, 17 februarie-17 iulie

Construit cu mai bine de patru milenii în urmă, Stonehenge este unul dintre cele mai faimoase, dar misterioase monumente din lume. Cine au fost oamenii care l-au construit? Expoziția „The World of Stonehenge” va arăta că au fost mai dezvoltați decât se știe, cu legături comerciale stabilite cu Europa continentală. Unul dintre cele mai importante momente ale expoziției va fi Nebra Sky Disc, veche de 3.600 de ani, cea mai veche reprezentare a cosmosului care există, descoperită în Germania de astăzi și care va fi expusă în Marea Britanie pentru prima dată.

Faith Ringgold: American People

New Museum, New York, 17 februarie-5 iunie

Aceasta este prima retrospectivă a artistei americane Faith Ringgold în orașul său natal New York. Expoziția se va întinde pe șase decenii din cariera prolifică a artistei în vârstă de 91 de ani, de la lucrări create ca răspuns la epoca drepturilor civile, până la piese autobiografice care spun povești ale Renașterii din Harlem.

Donatello: the Renaissance

Palazzo Strozzi și Museo del Bargello, Florența, 19 martie-31 iulie; Gemäldegalerie, Berlin, 2 septembrie – 8 ianuarie 2023

În epoca sa, sculptorul florentin din secolul al XV-lea Donatello era considerat „maestrul maeștrilor”. În ciuda acestui fapt, de aproape 40 de ani nu a fost organizată nicio expoziție majoră dedicată operei sculptorului. În martie, o amplă expoziție a operei lui Donatello se deschide la Florența la Palazzo Strozzi și la Museo Nazionale del Bargello din apropiere, care găzduiește cea mai importantă colecție de lucrări ale sculptorului, inclusiv „David” (în jurul anului 1440). Expuneri vor fi și la Gemäldegalerie în Berlin din septembrie, și la  Victoria and Albert Museum din Londra anul următor.

150 years of Mondrian

Kunstmuseum den Haag, 2 aprilie-25 septembrie; Fondation Beyeler, 5 iunie-9 octombrie; K20, Düsseldorf, 29 octombrie-10 februarie 2023

Cu doar trei culori primare (plus alb și negru) și două direcții ordinale, Piet Mondrian a dus pictura la noi niveluri de abstractizare. Influența sa asupra modernismului a fost imensă – în artele vizuale, precum și în design, arhitectură și modă. Pentru a marca 150 de ani de la nașterea sa, în orașul olandez Amersfoot, mai multe muzee vor expune studii ample ale lucrărilor sale.

Venice Biennale

Veneția, 23 aprilie-27 noiembrie

O pandemie globală, efectele catastrofale ale schimbărilor climatice și evoluțiile inteligenței artificiale sunt doar câteva dintre amenințările majore la adresa viitorului umanității pe care artiștii le vor aborda pentru expoziția principală din acest an la cea de-a 59-a Bienală de la Veneția. „În ciuda climatului existent, acest eveniment aspiră să fie o expoziție optimistă”, a spus curatorul Cecilia Alemani.

World Cup sculpture festival

Qatar, pe tot parcursul anului

Fanii fotbalului care vor merge la Doha anul acesta pentru controversata Cupa Mondială (din 21 noiembrie) vor fi întâmpinați de o sculptură monumentală din aur a păsării naționale a Qatarului, șoimul. Creată de artistul olandez Tom Claassen, este una dintre cele peste 40 de lucrări publice noi care vor apărea în micul stat peninsular. Programul „muzeu în aer liber” este supervizat de Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, sora emirului care guvernează și șeful muzeelor ​​din Qatar. Alte opere sunt realizate de Bruce Nauman, Isa Genzken, Subodh Gupta, Mark Handforth și Katharina Fritsch.

Cézanne

Art Institute of Chicago, 15 mai-5 septembrie; Tate Modern, Londra, 6 octombrie-12 martie 2023

Intitulată simplu „Cézanne”, expoziția va cuprinde întreaga carieră a artistului. La Chicago, unde va fi deschisă, expoziția va cuprinde 90 de picturi în ulei, 40 de lucrări pe hârtie și două caiete de schițe, fiind redusă la Londra (doar 70 de uleiuri și 18 pe hârtie). Cézanne (1839-1906) a fost întotdeauna privit ca un „artist al artistului” și a fost o influență majoră pentru viitorii pictori, inclusiv pentru Monet, Pissarro, Matisse și Picasso. El rămâne o inspirație, iar printre susținătorii expoziției se va număra și Jasper Johns, expresionistul abstract american, care va trimite trei acuarele importante (plus o pictură în ulei cu un nud doar la Chicago) din colecția sa personală. Analiza tehnică a paletei artistului, construcția compozițională și crearea de mărci ne vor aprofunda înțelegerea modului în care Cézanne și-a creat picturile. Chicago promite ca expoziția să îl „reîncadreze pe Cézanne, un gigant al istoriei artei, timpului nostru”.

Documenta Fifteen

Kassel, Germany, 18 iunie-25 septembrie

Organizarea celei mai mari și mai influente expoziții de artă contemporană din lume în mijlocul unei pandemii a fost o provocare.  Documenta 15 va avea loc la Kassel, în această vară. Curatoriată de colectivul artistic indonezian Ruangrupa, promite să fie o reflectare a vremurilor noastre ca și edițiile anterioare ale acestui eveniment extins care are loc la fiecare cinci ani. Artiștii care au fost invitați să participe sunt în mare parte din sud și mulți sunt mai degrabă colectivități, decât indivizi. Îi include pe The Nest Collective din Kenya, La Intermundial Holobiente din Argentina, Keleketla! Library din Africa de Sud și Sa Sa Art Projects din Cambodgia. Spațiile unde vor fi expoziții sunt un fost magazin universal și un fost depozit de vinuri, precum și unele mai tradiționale, cum ar fi muzeul Fridericianum al orașului.

The Space Between: the Modern in Korean Art

Los Angeles County Museum of Art, 11 septembrie-19 februarie 2023

Anul trecut a existat o creștere a interesului pentru filmul și producțiile TV sud-coreene, iar galeriile de artă occidentale se grăbesc să se deschidă la Seul. Dar Muzeul de Artă al Comitatului Los Angeles (Lacma) explorează arta coreeană de câțiva ani, cu o serie de expoziții importante. Expoziția „The Space Between se întinde pe perioada critică, dar adesea trecută cu vederea, 1897-1964, datând de la sfârșitul perioadei Joseon, ultima dinastie coreeană, trecând prin perioada colonială (1910-1945), când Coreea era sub stăpânire japoneză și Războiul Coreean (1950-53), care a adus puternice influențe culturale americane, în special expresionismul abstract în artele vizuale. Artiștii din a doua perioadă au fost, de asemenea, influențați de mișcarea europeană Art Informal. Expoziția se încheie cu o privire asupra artei moderne și a începuturilor artei contemporane, incluzând artiști precum Youn Myeong-Ro, Lee Sangbeom și Park Rehyun. Este o expunere prin intermediul a 90 de artiști și 140 de picturi, fotografii și sculpturi.

Foto credit: Art Institute Chicago